Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Ook VriendenLoterij schenkt recordbedrag op Goed Geld Gala: 61,8 miljoen euro

10 februari 2020

Een dag na het Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij stroomde museum Naturalis in Leiden weer vol met vertegenwoordigers van goede doelen, dit keer voor de begunstigden van de VriendenLoterij. De 46 vaste goede doelen die jaarlijks een schenking ontvangen kregen een totaal van 61,8 miljoen euro: een record.

46 organisaties kregen een structurele bijdrage en nog eens elf een extra schenking.
46 organisaties kregen een structurele bijdrage en nog eens elf een extra schenking. © Roy Beusker Fotografie

door Redactie Vf

Armoede

Dit jaar was er in de eenmalige schenkingen speciale aandacht voor de aanpak van armoede. Het duurt gemiddeld vijf jaar voordat een noodlijdend huishouden aan de bel trekt, waardoor de schulden onnodig oplopen. Het gaat in die gezinnen vaak om mensen met financiële stress en zorgen vanwege ziekte, werkloosheid of eenzaamheid. De VriendenLoterij schenkt daarom 1 miljoen aan SchuldenlabNL. Zij helpt om schulden eerder te signaleren en voorkomen, en mensen met schulden door middel van de juiste interventies helpen. Ook het Jeugdeducatiefonds, Stichting Move, Stichting StreetPro en de John de Wolf Sportfoundation mochten een eenmalige schenking in ontvangst nemen (respectievelijk vier, drie, twee en één ton).

Kwetsbare groepen

Ook organisaties die zich voor kwetsbare groepen inzetten kregen een eenmalige schenking van twee ton: Emma at Work, Everyday Heroes, Stichting Met je Hart en Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan. Alle vier zetten zij zich in om kwetsbare groepen structureel mee te laten doen in de samenleving.

‘Met de eenmalige toekenningen van dit jaar vragen we aandacht voor urgente en actuele maatschappelijke onderwerpen: armoede in Nederland, schuldenproblematiek en structurele hulp voor mensen met een beperking en kwetsbare mensen’, aldus Margriet Schreuders, hoofd van de afdeling goede doelen van de VriendenLoterij.

Medisch onderzoek

De Nierstichting in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Maag Lever Darm Stichting ontvingen de laatste twee grote extra schenkingen. De Nierstichting werkt samen met het LUMC aan een ‘refurbished’ donornier, die ervoor zorgt dat het lichaam een donornier minder vaak afstoot. MLDS mag het geld spenderen aan haar ‘Deltaplan Alvleesklierkanker’, waarmee baanbrekend onderzoek en betere behandeling van het type kanker mogelijk gemaakt wordt. Respectievelijk kregen zij 690.000 euro en 505.000 euro.

Podcast

Stichting Met je Hart kreeg tijdens het Goed Geld Gala van de VriendenLoterij een eenmalige schenking van 200.000 euro. In mei 2019 spraken wij oprichter Babs van Geel over de doelen en de explosieve groei van de organisatie voor podcastserie Fundraising Stories. Luister dat gesprek hier:

Meer over Goede Doelen Loterijen Goed Geld Gala Armoedebestrijding VriendenLoterij

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close