Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Nieuwe EFA-voorzitter Marček: ‘Verenig Europese fondsenwerving voor een sterkere toekomst’

Kort & Goed

10 februari 2020

De European Fundraising Association (EFA) heeft de Slowaakse bestuurder/fondsenwerver Eduard Marček als nieuwe voorzitter aangewezen. De fondsenwervingsvereniging wil de komende jaren onder zijn leiding de fondsenwervende community versterken. Marček was in zijn thuisland medeoprichter van het Slovaaks Centrum voor Fondsenwerving.

Eduard Marček, voorzitter van de European Fundraising Association.
Eduard Marček, voorzitter van de European Fundraising Association.

door Marijn Thijs

‘We staan voor een fascinerende en tegelijkertijd uitdagende tijd voor fondsenwerving in Europa’, erkent Marček op de site van EFA. De sector breidt uit, de focus komt op andere sectoren te liggen (zoals klimaatverandering), en de technologische ontwikkelingen rondom doneren gaat sneller dan ooit. ‘En toch moeten fondsenwervers harder dan ooit werken om inkomsten voor hun organisatie te genereren, om duurzame geldstromen aan te boren en nieuwe supporters te werven.’

‘De EFA moet een overbruggend platform zijn om professionals en organisaties in de fondsenwervende sector samen te brengen, van elkaar te leren, het EFA-keurmerk te ontwikkelen en om een stem te zijn voor fondsenwerving in heel Europa,’ aldus Marček.

Koers 

De fondsenwervingsvereniging zal niet drastisch van koers veranderen onder de hoede van Marček. Wel liggen er plannen op tafel om de EFA inclusiever te maken, ook voor non-profit netwerken in landen zonder brancheverenigingen voor fondsenwerving. Volgens Marček staat de sector vooral in Centraal- en Oost-Europa nog in haar kinderschoenen. Daar valt voor EFA nog veel te doen.

Ook het certificeringsprogramma wordt de aankomende tijd vernieuwd, zodat de recente ontwikkelingen in de sector voldoende gespiegeld worden in het beleid. Een groep academici en praktijkmensen houdt zich daarmee bezig.

Verder wil de EFA zich in Brussel versterken, om mogelijk vorm te geven aan de bredere regelgeving, mede door een agentschap voor publieke zaken te machtigen in de Europese hoofdstad en de banden te verdiepen met andere Europese netwerken in de ontwikkeling van filantropie.

Tot slot is de EFA van plan om nauw samen te werken met het Britse Institute of Fundraising, vergemakkelijkt omdat IoF-directeur van externe zaken Ceri Edwards de vice-voorzitter van de EFA is. ‘Samen zijn we toegewijd aan het delen van inzichten en inspiratie in de fondsenwervende gemeenschap over het cruciale werk van Europese fondsenwervers om de wereld een betere plek te maken’, besluit Marček in zijn blog op de EFA-site.

Meer over Belangenbehartiging Eduard Marcek EFA European Fundraising Association

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close