Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

FIOD houdt twee mannen aan voor fraude met deur-aan-deur verkoop voor goede doelen

Kort & Goed

23 januari 2020

De FIOD heeft dinsdag twee mannen uit Hendrik Ido Ambacht en Rotterdam (33 en 42 jaar oud) aangehouden omdat ze worden verdacht van belastingfraude en oplichting. De inlichtingendienst vermoedt dat de twee verdachten constructies hebben opgetuigd om verkopers deur-aan-deur kalenders te laten verkopen.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock // Sarah Marchant

door Redactie Vf

Op het eerste gezicht leek de werkwijze van de stichting legitiem. De deur-aan-deur verkopers vertelden dat de opbrengst van de kalenders ten goede komt aan stichtingen voor ernstig zieke kinderen. De verkopers droegen tijdens hun wervingsactie een pasje van de stichting. Na aankoop van de kalender kregen de donateurs een flyer met een bedankje namens de zieke kinderen erop, en op de websites van de stichtingen staan voorbeelden van donaties aan zieke kinderen; bijvoorbeeld een donatie van dozen speelgoed aan een ziekenhuis.

Toch was de opbrengst aanzienlijk. Vermoedelijk werd er jaarlijks voor ruim 600.000 euro aan kalenders verkocht. Echter zou daarover geen omzetbelasting betaald zijn. Ook is het loon van verschillende werknemers niet in de loonadministratie verantwoord. De FIOD heeft na onderzoek het vermoeden dat een gedeelte van het geld voor zakelijke doeleinden wordt gebruikt en dat ongeveer een derde in de portemonnee van de verdachten verdwijnt.

De inlichtingendienst heeft als deel van het onderzoek de woningen van de verdachten en een bedrijf in Rotterdam en Rijswijk doorzocht. Ze legden beslag op de administratie voor verder onderzoek, maar ook op een Mercedes en een Audi, contant geld, horloges en sieraden.

De FIOD zegt dat het niet uitgesloten is dat er meer acties naar organisaties die op soortgelijke wijze te werk gaan komen.

Bron: FIOD
Meer over Fraude Oplichting Huis-aan-huis Aanhouding FIOD

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close