Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Medewerkers letterenfaculteit Rijksuniversiteit Groningen sluizen 1,2 miljoen naar Stichting NOHA

Kort & Goed

14 januari 2020

Het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft zware maatregelen genomen naar aanleiding van een onderzoek naar een gezamenlijk internationaal masterprogramma bij de faculteit der Letteren (NOHA). Er is op meerdere manieren misbruik gemaakt van de positie van de universiteit, blijkt uit het onderzoek. In totaal is een bedrag van ongeveer 1,2 miljoen euro niet bij de RUG terechtgekomen is. Eén medewerker is ontslagen als gevolg van de onthulling.

Hoofdgebouw van de Rijksuniversiteit Groningen.
Hoofdgebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. © Shutterstock // Nina Alizada

door Redactie Vf

Stichting NOHA Groningen

In maart van vorig jaar ontstonden er vraagtekens bij de financiering van het NOHA-programma. Het vermoeden bestond dat publiek geld (subsidies en collegegeld) bestemd voor de RUG niet bij de universiteit terecht kwam, maar bij Stichting NOHA Groningen (SNG). Die Stichting is opgericht door drie medewerkers van de letterenfaculteit.

Uit het door EY Forensic & Integrity Services uitgevoerde onderzoek bleek dat SNG grove feiten hebben gepleegd. Met de oprichting van de stichting konden de Letteren-medewerkers publiek geld beheren buiten de RUG om. Op die manier kon één van hen forse bedragen aan onkosten declareren en zichzelf, andere medewerkers en externen zonder toezicht. Daarnaast gebruikte Stichting NOHA Groningen officieel briefpapier en stempels van de RUG, ook al stond het bankrekeningnummer van de stichting op de correspondentie vermeld. Op die manier wist SNG 1,2 miljoen euro bij de universiteit weg te sluizen.

De drie medewerkers werden al eerder geschorst toen de stichting Network on Humanitarian Action ingeschreven bleek op het adres van de faculteit der Letteren, hoewel de RUG geen banden met de stichting had.

‘Vertrouwen geschaad’

Prof. dr. Jouke de Vries, collegevoorzitter, is geschrokken van de uitkomst van het onderzoek. ‘Door hun handelen hebben de betrokkenen een groot risico genomen op reputatieschade voor de universiteit. Het vertrouwen van de studenten, partneruniversiteiten en de Europese Commissie is door het handelen van de betrokkenen bovendien ernstig geschaad.’

De Vries ziet hoe hard mensen hebben gewerkt om het NOHA-programma een succes te maken, maar dat maatregelen zeker op zijn plek zijn. ‘We zullen alles in het werk stellen om het geschonden vertrouwen bij de internationale partners te herstellen. We hebben duidelijke regels voor integriteit, het is van groot belang dat medewerkers zich daar ook naar gedragen.’

Procedure

De RUG heeft aangifte gedaan van (subsidie)fraude en valsheid in geschrifte. Ook is beslag gelegd op het banktegoed van de stichting. Tegen SNG en een van de betrokken medewerkers is een civiele procedure gestart.

 

Meer over Fraude Universiteit

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close