Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Belg (37) die goede doelen in VS oplichtte krijgt vijf jaar cel

Kort & Goed

13 januari 2020

Een 37-jarige Belg die samen met zijn bende jarenlang honderden Amerikaanse goede doelen oplichtte moet voor vijf jaar de bak in. Dat heeft de rechter in Boston bepaald. Ook moet hij zijn slachtoffers 1,6 miljoen dollar terugbetalen.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock // Eviart

door Redactie Vf

De criminele groep waar de man voor actief was richtte zich vooral op organisaties voor mensen met een beperking en psychische problemen, kansarme kinderen, slachtoffers van seksueel geweld, het milieu en dieren, schrijft de Belgische nieuwssite Het Laatste Nieuws. Tussen 2013 en 2016 stuurde de bende valse cheques naar goede doelen.

Cheques

Het systeem was moeilijk te kraken, blijkt uit wat een liefdadigheidsinstelling in de staat Washington meemaakte. Een lid van de groep stuurde een mail naar het goede doel, waarin hij zich als Brits architect voordeed die als eerbetoon aan zijn moeder 30.000 dollar wilde schenken. Op de cheque die hij verstuurde stond een bedrag van bijna 40.000 dollar. Toen het goede doel de man daarop wees, vertelde hij dat het te veel overgemaakte geld voor een ander doel was. Daarop werd de organisatie gevraagd om het overschot van de cheque over te schrijven. Wanneer bleek dat de originele cheque vals was, was het goede doel niet 30.000 dollar rijker, maar bijna 10.000 dollar armer.

De bende gebruikte rekeningen bij banken in Boston en was voornamelijk in de staat Massachusetts actief. Na veel onderzoek konden de autoriteiten de fraudeurs in kaart brengen en de 37-jarige Belg van Marokkaanse origine aanhouden. Hij werd in april 2018 in Marokko opgepakt en aan het eind van dat jaar uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Daar zat hij sindsdien vast. Hij pleitte afgelopen oktober schuldig voor de feiten waar hij van verdacht werd.

Twintig jaar

Met een celstraf van vijf jaar komt de 37-jarige man er nog gemakkelijk van af. Toen hij in 2018 werd opgepakt hing hem naar verluid twintig jaar boven zijn hoofd. Het OM van Massachusetts, waar de bende vooral actief was, eiste vorige week zeven jaar, maar uiteindelijk viel de straf nog lager uit.

Meer over Verenigde Staten België Oplichting Criminaliteit Scam

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close