Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Inzamelingsacties bosbranden Australië komen op gang: Nederlandse Rode Kruis opent Giro 5125

Kort & Goed

7 januari 2020

Het Nederlandse Rode Kruis heeft maandagmiddag Giro 5125 geopend voor hulp aan de getroffenen van de bosbranden die het land al weken op grote schaal teisteren. Mensen moeten nog altijd vluchten voor het vuur en hulp is daarom hard nodig. Veel mensen zijn alles kwijtgeraakt.

Een bosbrand wordt bestreden in Buxton, in de hardst getroffen deelstaat New South Wales.
Een bosbrand wordt bestreden in Buxton, in de hardst getroffen deelstaat New South Wales. © Shutterstock // Petar B photography

door Redactie Vf

Het Rode Kruis in Australië is sinds juli bezig om getroffenen van de branden te helpen door geëvacueerden te helpen en familieleden die elkaar verloren zijn als gevolg van de brand te herenigen. Hulpverleners in evacuatiecentra bieden psychosociale hulp, delen water, voedsel en toiletspullen uit en houden huisdieren in leven. Ook bellen ze extra kwetsbare mensen (ouderen, chronisch zieken) in het getroffen gebied om hen te vragen of het goed gaat.

Internationale hulp

Ook internationaal begint de hulp op gang te komen, bijvoorbeeld via landelijk georganiseerde acties of oproepen van beroemdheden. Nieuw-Zeeland, Papoea-Nieuw-Guinea en de Verenigde Staten leveren extra brandweerlieden en militairen. Op het podium van de Golden Globes werd er ruim aandacht gevraagd voor de branden door onder andere Ellen DeGeneres. Kylie Minogue, Pink en Nicole Kidman vertelden dat ze elk een half miljoen gedoneerd hebben, en een aantal tennissers (waaronder Australiërs Nick Kyrgios, Ashleigh Barty en de Nederlandse Kiki Bertens) doneren hun prijzengeld of een bedrag per geslagen ace. Anderen verhogen het bewustzijn van de ramp door schokkende, vaak zelfgemaakte foto’s van de brand op sociale media te delen.

‘Nu pas?’

Hoewel de branden al maanden woeden, vindt hoogleraar filantropie René Bekkers het niet vreemd dat de internationale hulp nu pas op gang komt. De lokale overheid is eerst aan zet. Nu blijkt dat het vuur niet te doven valt zonder hulp van buitenaf, schiet de internationale gemeenschap te hulp.

‘Natuurrampen hebben het makkelijker in de fondsenwerving dan man-made disasters, zoals oorlogen, omdat alle slachtoffers onschuldig zijn,’ zegt Bekkers in de Volkskrant. ‘En het zal ook geen kwaad hebben gedaan dat er zoveel goed beeldmateriaal is’.

Voorbereid

Inmiddels is al meer dan vijf miljoen hectare land verwoest door de bosbranden. Het is maandenlang ontzettend heet en droog geweest. Maarten van Aalst, directeur van het Rode Kruis Klimaatcentrum, maakt zich zorgen over hoe goed de mens voorbereid is op het veranderende klimaat. ‘We weten dat een hogere temperatuur het risico op natuurbranden op veel plekken vergroot. Mensen uit de getroffen gemeenschappen vertellen ons dat ze dit nog nooit hebben meegemaakt. De branden niet, maar ook niet het weer dat eraan voorafging.’

 

 

Meer over Noodhulp Rode Kruis René Bekkers Australië Bosbrand Giro 5125 Natuurramp

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close