Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Ice Bucket Challenge-bedenker Pete Frates (34) overleden aan ALS

Necrologie

10 december 2019

De bedenker van de ALS Ice Bucket Challenge, Pete Frates, is op 34-jarige leeftijd overleden aan de ongeneeslijke spierziekte. Dat maken zijn nabestaanden bekend via de website van het Boston College, de universiteit waar hij studeerde. Met de actie haalde hij wereldwijd miljoenen op en genereerde hij aandacht voor de ziekte die de zenuwcellen van de patiënt aantast.

Ice bucket Challenge
Ice bucket Challenge © Shutterstock

door Marijn Thijs

Voor de Ice Bucket Challenge konden mensen elkaar uitdagen om een emmer ijswater over hun hoofd te gooien. Op die manier kon iedereen - in het klein - voelen hoe het is als je spieren ineens een klap krijgen. Als bewijs moest de actie worden gefilmd. Wie het niet deed werd gevraagd om geld te doneren. De ijswater-actie ging als een lopend vuurtje rond de wereld en bereikte ook beroemdheden en topsporters.

In de praktijk stortten niet alleen de mensen die niet durfden een bedrag; ook de kletsnatte en ijskoude deelnemers trokken de portemonnee. Stichting ALS Nederland profiteerde daarom enorm van de actie.

Frates kreeg in 2012 de diagnose ALS. Daarvoor was hij aanvoerder van het honkbalteam van Boston College, een rol die hij als gevolg van zijn ziekte moest opgeven. ‘Hij was een natuurlijk leider en de ultieme teamgenoot, een rolmodel voor iedereen, maar vooral voor jonge atleten die naar hem opkeken vanwege zijn moed en positieve kijk op het leven, zelfs in tijden van tegenspoed,’ schrijft zijn familie in een verklaring. ‘Hij was een nobele vechter die ons allemaal inspireerde onze talenten en krachten te gebruiken om anderen te helpen.’

Op de sportvelden bij Boston College staat een honk- en softbalcentrum wat de naam ‘Pete Frates Center’ draagt. ‘Een bewijs van zijn blijvende erfenis’, aldus woordvoerder Jack Dunn van de universiteit. Frates laat een vrouw en dochter (5) na.

Meer over Stichting ALS Ice Bucket Challenge

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close