Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Scheidend voorzitter Rode Kruis ontvangt koninklijke onderscheiding

Kort & Goed

2 december 2019

Inge Brakman, voorzitter van het Rode Kruis, is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Zij werd verrast met deze koninklijke onderscheiding tijdens haar afscheid als voorzitter van het verenigingsbestuur van het Rode Kruis. 

Inge Brakman ontvangt de onderscheiding
Inge Brakman ontvangt de onderscheiding © Ferry Knijn

door Redactie Vf

Burgemeester Peter Tange van Wormerland (de woonplaats van Brakman) reikte de onderscheiding uit. Het afscheid van Brakman vond plaats tijdens de tweejaarlijkse Henry Dunant-lezing van het Rode Kruis. Generaal-Majoor der Mariniers b.d. Patrick Cammaert gaf dit jaar de lezing. Ook  Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden was aanwezig in Den Haag; zij is erevoorzitter van het Rode Kruis. 

Cammaert stond in zijn lezing uitvoerig stil bij het grondbeginsel ‘onpartijdigheid’ en hoe dit grondbeginsel zou moeten werken tijdens VN-missies. Hij benadrukte het belang voor de VN om onpartijdig te blijven, maar dat dit in zijn ogen betekent dat de VN proactief is en niet zozeer reactief. Soms is geweld gerechtvaardigd en moet er ingegrepen worden. “Net zoals een scheidsrechter bij het voetballen onpartijdig is, en overtredingen van beide partijen bestraft, zo zal een VN-vredesoperatie geen acties van de partijen toestaan, die een vredesproces bedreigen of de internationale normen en grondbeginselen van een VN-vredesoperatie ondermijnen. Goede relaties met de lokale regering en de partijen betrokken bij het conflict zijn belangrijk, maar onpartijdigheid mag nooit worden gecompromitteerd. Het leiderschap in een VN-vredesoperatie zal niet moeten terugdeinzen om rigoureus zijn onpartijdigheid te bewijzen, ongeacht of de partijen of de lokale regering dat nou leuk vinden of niet.”

Iedere twee jaar organiseert het Rode Kruis de Henry Dunant-lezing, waarin een invloedrijke spreker reflecteert op de zeven grondbeginselen van de hulporganisatie: menslievendheid, onpartijdigheid, neutraliteit, onafhankelijkheid, vrijwilligheid, eenheid en algemeenheid. Cammaert werkte van 1968 tot 2007 bij het Korps Mariniers en heeft leiding gegeven aan diverse missies. 

Brakman was blij verrast met de onderscheiding. In haar afscheidsspeech stond ze vervolgens stil bij waar het Rode Kruis volgens haar voor staat:

"Laten we op de harde werkelijkheid van polarisatie, oorlogen en rampen reageren met medeleven, mededogen en medemenselijkheid. Dat is voor mij de kern van het Rode Kruis."

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close