Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

IOB reageert op geschreven pleidooi Partos voor autonomie maatschappelijke organisaties

21 november 2019

De Directie Internationaal Onderzoek en Beleidsevaluatie (IOB) heeft gereageerd op een brief die de branchevereniging voor ontwikkelingssamenwerking begin deze maand stuurde aan het ministerie van Buitenlandse Zaken en de woordvoerder in de Tweede Kamer van de algemene commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Partos stuurde de brief in reactie op een evaluatie en een studie van IOB.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock // Jacob_09

door Redactie Vf

In de brief pleitte Partos voor het behouden van autonomie voor maatschappelijke organisaties. Ze stelt dat het tegengaan van fragmentatie door meer coherentie en synergie tussen de betrokken stakeholders mogelijk afbreuk kan doen aan de onafhankelijkheid van de ngo’s.

IOB-Advies

Over het algemeen adviseert IOB het verbeteren van centraal gefinancierde programma’s en ambassadeprogramma’s tegen fragmentatie. Ze erkent dat autonomie belangrijk is voor activiteiten die gericht zijn op lobby en tegenspraak, maar stelt ook dat autonomie niet een doel op zich moet zijn. De partnerschappen moeten zo worden ingericht dat de maximale resultaten kunnen worden bereikt voor de bevolkingsgroepen in de gebieden waar hulp nodig is. Het tegengaan van fragmentatie staat volgens IOB niet hand-in-hand met het verlies van autonomie van ngo’s.

Reacties

In de brief reageert IOB op specifieke elementen die Partos in haar brief voordraagt, zoals de manier waarop de activiteiten van ngo’s en ambassades gezamenlijk of apart uitgevoerd kunnen/moeten worden. Ook geeft IOB een reactie op het beoordelingsmechanisme van de effectiviteit van kortlopende programma’s, het belang van een gerichte en langdurige inzet van NGO’s en het ministerie en de onafhankelijkheid van Nederlandse ngo’s binnen de programma’s van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD). Ook pleit Partos voor samenhang en complementariteit van programma’s, ook in landen waar geen Nederlandse vertegenwoordiging is. 

Lees de volledige reactie in het document in de link (.pdf).

Bron: IOB
Meer over Partos Overheid IOB Ministerie van Buitenlandse Zaken NGO's

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close