Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Rechter: ‘Rectificatie onjuiste passage boek Johan Cruijff op zijn plaats’

Kort & Goed

18 november 2019

Een rechter heeft in een kort geding bepaald dat de schrijver en uitgever van het boek ‘Johan Cruijff – de biografie’ de passage waarin onjuiste informatie staat moet rectificeren.

De middenstip van een Cruyff Court in Den Haag.
De middenstip van een Cruyff Court in Den Haag. © Shutterstock // Jarretera

door Redactie Vf

De auteur van het boek, Auke Kok, schreef dat Cruijff zich jaarlijks een miljoen euro liet betalen vanuit de stichting. Volgens hem kreeg hij die informatie van drie verschillende bronnen, zei hij tijdens De Wereld Draait Door. Volgens de stichting was daar niets van waar.

De rechter geeft de stichting nu gelijk. Carole Thate, Algemeen Manager van de World of Johan Cruyff, gaf na de uitspraak een reactie waarin ze vertelt dat de familie geraakt is door de ‘evidente onwaarheden over de foundation en Johan als persoon.’ Toch had de Foundation op meer gehoopt. Thate: ‘Nog liever hadden we gezien dat deze druk wordt teruggeroepen’. 

Ook de Directeur van de Cruyff Foundation, Niels Meijer, betreurt dat de reputatie van Johan en de Foundation is aangetast door de inhoud van de biografie. ‘Er is altijd een strikte scheiding geweest tussen de financiën van de Cruyff Foundation en de privéactiviteiten van Johan,’ liet hij vrijdag voor het kort geding in een verklaring weten. ‘De Cruyff Foundation is altijd transparant over de inkomsten en de uitgaven. Alle fondsen van de Cruyff Foundation worden te allen tijde ingezet voor de missie om kinderen in beweging te brengen.’ 

De Cruyff Foundation is één van de zeshonderd organisaties die verantwoording aflegt aan het CBF middels hun Erkenning. Hun jaarverslag wordt door een externe accountant goedgekeurd en is openbaar toegankelijk.

Meer over Auke Kok Auteursrecht Biografie Johan Cruyff Johan Cruyff Foundation Rechtzaak

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close