Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Open huis op Greenpeace-schip Rainbow Warrior

Kort & Goed

16 oktober 2019

Het vlaggenschip van Greenpeace, de Rainbow Warrior, was in het weekend van 24 en 25 augustus voor het publiek te bewonderen in de werkhaven Kaap de Groene Hoop in Amsterdam-Noord. Het was voor het eerst in vijf jaar dat het schip Amsterdam aandeed en toegankelijk was voor belangstellenden. Er kwamen gedurende het weekend ongeveer zeshonderd mensen kijken en luisteren.

De Rainbow Warrior, in de haven in Amsterdam.
De Rainbow Warrior, in de haven in Amsterdam. © Greenpeace

door Marijn Thijs

Steve Sawyer

Het schip was onverwacht in Nederland voor de herdenking van een van de eerste activisten voor de milieuorganisatie, Steve Sawyer. Sawyer was jarenlang een van de leiders van Greenpeace en stierf in juli aan longkanker. Voor Greenpeace Nederland een goed moment om de loopplank uit te leggen, bezoekers rond te leiden en ze te vertellen over de huidige campagnes en de geschiedenis van het schip.

Derde Rainbow Warrior

Deze Rainbow Warrior is al het derde schip dat die naam draagt. De eerste boot werd in 1978 ingezet tegen de IJslandse walvisjacht. Het schip zonk zeven jaar later, nadat het door de Franse geheime dienst gebombardeerd was. Met de tweede Rainbow Warrior, een tot zeilschip omgebouwd vissersschip, werden ook mooie successen behaald. De milieuorganisatie kwam onder andere in actie tegen Franse kernproeven tijdens de 22 jaar dat het schip op de oceanen actief was. De nieuwste Rainbow Warrior, in gebruik sinds 2011, is volgens Greenpeace ‘duurzamer, sneller, veiliger en slagvaardiger dan welk ander schip in de vloot ook’.

Geïnteresseerden luisteren aandachtig naar de uitleg die tijdens de rondleiding werd gegeven.

Volgens Eefke Langendonk van Greenpeace waren de bezoekers enthousiast over het schip en de verhalen die aan boord werden verteld. Mogelijk is de Rainbow Warrior in het najaar nog even in Amsterdam, maar of het schip dan ook te bezoeken is, is nog niet bekend.

Dit artikel stond ook in nieuwsrubriek 'Kort en Goed' in het Vakblad fondsenwerving, dat op 1 oktober 2019 op de mat viel.

Meer over Greenpeace Vf 21-6 Rainbow Warrior

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close