Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Preview sectoronderzoek Goede Doelen Nederland geeft onveranderd positief beeld

Onderzoek Kort & Goed

12 augustus 2019

Uit de eerste resultaten van het jaarlijkse sectoronderzoek voor 2018, uitgevoerd door Goede Doelen Nederland, blijkt dat de maatschappelijke betrokkenheid bij goede doelen nog altijd groot is. De totale inkomsten van de onderzochte goede doelen bleef met ruim 1,2 miljard euro gelijk ten opzichte van 2017.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Shutterstock // Cozine

door Redactie Vf

Aan het onderzoek werken 24 toonaangevende goede doelen mee. Alle organisaties zijn relatief groot en hebben jaarlijks meer dan 20 miljoen aan inkomsten. Onder andere KWF Kankerbestrijding, het Rode Kruis, de Hartstichting en WarChild liggen voor het onderzoek onder de loep. Het resulterende rapport, opgesteld door brancheorganisatie Goede Doelen Nederland, wordt gezien als een verantwoording van de goededoelensector aan haar donateurenbestand.

Particuliere steun

Ten opzichte van de vorige meting zijn er bij de organisaties die bij het onderzoek betrokken zijn weinig ingrijpende veranderingen te zien. De donateurs zorgen, net als in 2017, voor 44% van de totale inkomsten. De helft van die donaties komen bij de goede doelen binnen uit giften en donaties, terwijl nog eens een kwart van het geld uit nalatenschappen afkomstig is. Het overige deel van de totale inkomsten komen via loterijen, andere nonprofits en overheidssubsidies bij het goede doel terecht.

Verder blijkt uit het onderzoek dat het overgrote deel van de inkomsten rechtstreeks naar het doel waarvoor de organisatie zich inspant gaat. Van elke tien binnenkomende euro’s gaat bijna negen euro naar de doelbesteding (88%).

September

Het volledige rapport met de feiten en cijfers over 2018 zal in september verschijnen. De cijfers bieden een helikopterblik op het doen en laten van de sector en gaat dieper in op de verhoudingen tussen doelbesteding en de totale inkomsten van de aangesloten doelen.

Meer over Goede Doelen Nederland

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close