Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Trouw: Ontwikkelingsbank FMO investeerde in belastingontwijkend bedrijf

Onderzoek

23 juli 2019

De naam van de Nederlandse Financieringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO) komt voor in een serie geheime documenten van bedrijven en personen die via Mauritius belasting ontwijken, meldt Trouw. De krant ontving de informatie nadat de papieren naar een consortium van onderzoeksjournalisten van het dagblad werden gelekt. De documenten, die de Mauritius Papers worden genoemd, lijken op de al eerder gelekte Panama Papers en Paradise Papers.

Een stuk titanium, beeld ter illustratie.
Een stuk titanium, beeld ter illustratie. © Shutterstock.com // Serhii Hrebeniuk

door Redactie Vf

De Nederlandse ontwikkelingsbank financierde jarenlang Kenmare, een Iers mijnbouwbedrijf wat de grootste titaniummijn ter wereld exploiteert, maar daar amper belasting voor afdraagt. Ook heeft Kenmare een aantal brievenbusfirma’s op het Afrikaanse eiland, dat als belastingparadijs bekend staat. De investeringen werden ook met Nederlands overheidsgeld gemaakt omdat de bank in voor de helft in handen is van de Staat. 

De FMO 

FMO beheert fondsen voor de ministeries van Buitenlandse en Economische Zaken om de impact van particuliere investeringen voor ontwikkelingshulp te maximaliseren. De ontwikkelingsbank is voor 51% in handen van de Nederlandse staat, maar functioneert als een commercieel bedrijf. Op deze manier kan FMO grotere risico’s nemen en ontving het meer dan 400 miljoen euro aan subsidie voor de fondsen die het beheert.

Volgens Trouw verstrekte FMO sinds 2004 leningen aan Kenmare en bezit het 44 miljoen euro aan aandelen in het bedrijf. De bank is op de hoogte van de schimmige praktijken van het Ierse mijnbouwbedrijf, maar de mogelijkheden om het bedrijf te dwingen te stoppen met de belastingontwijking zijn er volgens FMO niet. In een reactie aan Trouw laten ze weten dat het aan de overheid van Mozambique is om belastingafspraken te maken met bedrijven.

FMO komt niet alleen in relatie tot Kenmare in de Mauritius Papers voor. FMO investeerde ook in een investeringsmaatschappij die opdrachten in Nigeria en Kameroen via Mauritius laat lopen.

Bron: Trouw

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close