Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

EESC wil gunstige omgeving voor filantropie creëren

Kort & Goed

9 juli 2019

Het Europees Filantropie Manifest (bestaande uit DAFNE en EFC) heeft positief gereageerd op het recente adviesrapport van het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC), getiteld ‘Het onontgonnen potentieel van Europese filantropie’. In het advies roept het orgaan op om ‘een gunstige omgeving voor filantropie tot stand te brengen, in lijn met de EUvrijheden en fundamentele rechten’, de toegevoegde waarde die de filantropie kan hebben te erkennen en ‘filantropie te promoten als een manier waarop sociale actie getoond wordt.’

Gebouw van het EESC, Brussel.
Gebouw van het EESC, Brussel. © Google Maps

door Marijn Thijs

Het verkennend advies is op verzoek van het Roemeense voorzitterschap tot stand gekomen, met steun van de King Baudouin Foundation.

Het is de eerste keer dat het EESC een specifiek advies richt op filantropie en maatschappij. Ze zien de unieke rol van de filantropie voor het groter goed en het belang van het zoeken van innovatieve oplossingen voor kwesties op lokaal en globaal niveau. De herkenning van het potentieel betekent dat er vanuit Europa een volgende stap wordt gezet op weg naar het hoofddoel: één gezamenlijke markt voor filantropie.

Het European Foundation Centre en Europees filantropienetwerk DAFNE zijn blij met de aandacht die de filantropie op het moment krijgt.

Gerry Salole, directeur EFC: ‘We zijn tevreden met het feit dat de Europese filantropie dit soort erkenning krijgt en we kijken uit naar het moment dat we ons volledige potentieel kunnen benutten, wat zou betekenen dat we een grotere rol kunnen spelen in het tackelen van de kritieke uitdagingen die onze huidige maatschappij onder ogen ziet.’

Het adviesrapport (Nederlandstalige pdf) is te downloaden via deze link: vakbladfw.nl/2WCOoJi

Max von Abendroth, uitvoerend directeur DAFNE: ‘Het is aanmoedigend om te zien dat het EESC de belangrijke rol van filantropie erkent bij het opbouwen van burgerbetrokkenheid over maatschappelijke onderwerpen zoals onrecht, zorg voor het kwetsbare, compassie, toekomstbestendige aspiraties en verantwoordelijkheid voor het behoud van natuur en cultuur.’

Meer over DAFNE Vf 21-4 EESC

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close