Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

CBF presenteert tussentijdse evaluatie Erkenningsregeling

Kort & Goed

1 juli 2019

De stuurgroep Erkenningsregeling van het CBF heeft een tussentijdse evaluatie gedaan om te kijken hoe goed de nieuwe regelingen in de praktijk werken. Op de uitgebreide evaluatie moet nog even gewacht worden: die verschijnt in 2021. Er kunnen dan ook geen bindende conclusies getrokken worden over bijvoorbeeld het publieksvertrouwen.

Logo van CBF, toezichthouder Goede Doelen
Logo van CBF, toezichthouder Goede Doelen © CBF

door Redactie Vf

De tussentijdse evaluatie is uitgevoerd bij een beperkt aantal stakeholders en goede doelen, schrijft Rendement.nl. Daaruit blijkt dat het gebruik van de erkenningsregeling, ingevoerd in 2016, overwegend positief is. Er is daarom ook besloten om dit jaar geen wijzigingen door te voeren in de normen voor de erkenningsregeling: er is de laatste jaren door het CBF een hoop gewijzigd en er lijkt behoefte aan wat stabiliteit. Een ander punt waar onderzoek naar is gedaan is de indeling van goede doelen in categorieën: organisaties worden nu al snel als ‘groot’ bestempeld wat niet altijd gewenst is. Ook moet er de komende jaren gekeken worden naar de beste manier om nieuwe vormen van filantropie in het stelsel in te voeren.

Het aantal erkende goede doelen dat bij het CBF aangesloten is is de laatste jaren snel gestegen naar ruim vijfhonderd. Iedere maand ontvangen er wel een aantal organisaties een officiële erkenning. Om de erkenningsregeling bekender te maken bij het bredere publiek lanceerde de toezichthouder de campagne ‘Geef Gerust’. Daarmee wordt het voor donateurs duidelijker om te zien dat ze doneren aan een wettige organisatie.

Meer over CBF Erkenning

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close