Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Rode Kruis schaalt ebolahulpverlening op na dood vijfjarige in Oeganda

12 juni 2019

Het Rode Kruis schaalt hulp in Oeganda op nu ook de eerste gevallen van ebola daar zijn gesignaleerd. Een jongetje van vijf is al overleden aan de ziekte.

Medewerkers van het Rode Kruis in Liberia tijdens de Ebola-uitbraak.
Medewerkers van het Rode Kruis in Liberia tijdens de Ebola-uitbraak. © IFRC

door Redactie Vf

Het Oegandese Ministerie van Gezondheid heeft bevestigd dat het virus ook is vastgesteld bij zijn driejarige broertje en hun oma. Zij kwamen op 10 juni terug naar Oeganda vanuit de Democratische Republiek Congo. Het vijfjarige jongetje vertoonde symptomen van ebola en werd meteen overgebracht naar de Ebola-kliniek in Bwera, maar helaas kwam de behandeling te laat. De rest van de familie moet in de kliniek blijven totdat de resultaten van de virustest binnen zijn. “Dit is een zorgwekkende ontwikkeling, maar we bereiden ons hier al maanden op voor. We werken samen met de overheid en andere partners om gemeenschappen voor te bereiden op ebola en verspreiding tegen te gaan,” aldus Robert Kwesiga, directeur van het Oegandese Rode Kruis.

In Oeganda bereiden Rode Kruis-hulpverleners zich al geruime tijd voor op de komst van ebola. Er zijn honderden vrijwilligers getraind om ebola te herkennen en gemeenschappen voor te lichten over het virus. Ze hebben materialen op voorraad die nodig zijn voor veilige, waardige begrafenissen en bieden training en technische ondersteuning aan het Oegandese Ministerie van Gezondheid om deze begrafenissen uit te voeren. Ook in Burundi, Rwanda en Zuid-Soedan helpt het Rode Kruis gemeenschappen voorbereiden op mogelijke ebolabesmettingen.

De Democratische Republiek Congo heeft al sinds vorig jaar augustus te maken met een ebola-uitbraak. Het is de op één na grootste uitbraak wereldwijd en de grootste waar het land ooit mee te kampen heeft gehad. De besmettingen bevonden zich tot nu toe voornamelijk in de Congolese provincies Ituri en Noord-Kivu. Deze provincies grenzen aan Oeganda. Dagelijks steken veel mensen de grens over, waardoor al langer gevreesd werd dat de ziekte zou overslaan. Lokale Rode Kruis-hulpverleners in Oeganda en andere buurlanden controleren mensen die de grens oversteken om verspreiding naar die landen te beperken.

Veilige begrafenissen

Het Rode Kruis is sinds de uitbraak in Congo actief in de bestrijding van ebola. Zo geven vrijwilligers voorlichting over hoe ze ebola kunnen herkennen en wat ze vervolgens moeten doen. Ook helpen ze bij het veilig uitvoeren van begrafenissen. Het virus is namelijk erg besmettelijk nadat een patiënt is overleden. Uit onderzoek is gebleken dat het veilig begraven van ebola-slachtoffers in westelijk Afrika in de periode 2013 – 2016 ervoor gezorgd heeft dat meer dan 10.000 extra ebola-gevallen zijn voorkomen. Vorig jaar werden de activiteiten tijdelijk stilgelegd na aanvallen op hulpverleners. Zij zijn weer aan de slag, maar wantrouwen onder de bevolking speelt nog steeds een grote rol.

Meer over Rode Kruis Ebola Hulpverlening

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close