Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Rein Wolfs nieuwe directeur Stedelijk Museum Amsterdam

Kort & Goed

7 juni 2019

De raad van toezicht van het Stedelijk Museum Amsterdam maakt vandaag bekend dat Rein Wolfs is benoemd tot directeur van het museum. 

Rein Wolfs, directeur Stedelijk Museum Amsterdam
Rein Wolfs, directeur Stedelijk Museum Amsterdam © Martijn van Nieuwenhuyzen

door Redactie Vf

Wolfs (Hoorn, 1960) bouwde een indrukwekkende carrière op, met name in het Duitse taalgebied. Sinds 2013 is hij directeur van de Bundeskunsthalle in Bonn, een instituut dat hij na een moeilijke periode tot een groot succes wist te maken. Eerder was hij artistiek directeur van Kunsthalle Fridericianum in Kassel, hoofd presentaties in Museum Boijmans Van Beuningen en directeur van het Migros Museum für Gegenwartskunst in Zürich. In 2003 stelde hij de Nederlandse inzending samen voor de Biënnale van Venetië.

Wolfs programmeerde in de Bundeskunsthalle hedendaagse en klassiek-moderne kunst met belangrijke tentoonstellingen over Malevich (in samenwerking met het Stedelijk Museum Amsterdam), Kirchner, Hanne Darboven, Katharina Sieverding en Marina Abramović. Daarnaast presenteerde hij breed opgezette cultuurhistorische tentoonstellingen, waaronder het eerste retrospectief van modeontwerper Karl Lagerfeld, een overzicht van de choreograaf Pina Bausch, een Goethe-tentoonstelling, een tentoonstelling over strips en manga’s, een tentoonstelling over het Downsyndroom, een archeologisch overzicht over Iran en de spraakmakende kunstcollectie van nazi-kunsthandelaar Gurlitt. Ook toonde hij kleinere solotentoonstellingen van jonge kunstenaars als Aleksandra Domanović, Petrit Halilaj, Vajiko Chachkhiani en Anna Uddenberg en presenteerde hij een uitgebreid programma met performances en hedendaagse dans en muziek.

Rein Wolfs treedt op 1 december 2019 in dienst bij het Stedelijk Museum Amsterdam en zal tot die tijd zijn contractuele verplichtingen in Bonn blijven vervullen. De komende maanden zal hij al betrokken worden bij beleidsbeslissingen en benoemingen in belangrijke vacatures. Nevenfuncties zal hij per 1 december beëindigd hebben, met uitzondering van zijn jurylidmaatschap bij de Zwitserse inzendingen voor de Biënnale van Venetië in 2021 en 2023.

De benoeming van Rein Wolfs tot directeur is tot stand gekomen na positief advies van de ondernemingsraad van het museum en na het horen van het college van B&W van de gemeente Amsterdam.

Biografie:

  • 2013-heden | Directeur Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland, Bonn (Bundeskunsthalle)
  • 2008-2013 | Artistiek directeur Kunsthalle Fridericianum, Kassel
  • 2001-2007 | Hoofd presentaties Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam
  • 1996-2001 | Founding director Migros Museum für Gegenwartskunst, Zürich
  • 1991-2001 | Leiding afdeling Bildende Kunst/Visual Arts Migros Kulturprozent, Zürich In die hoedanigheid 1991-1993 assistent-curator voor diverse tentoonstellingen in de Hallen für neue Kunst, Schaffhausen
  • 1986-1991 | Freelance kunstcriticus, vrije curator

Gastcurator:

  • 2012 | Internationaler Gastcurator 2012 Museion für Moderne und Zeitgenössissche Kunst Bozen/Bolzano: 'The New Public'
  • 2005 | Witte de With, center for contemporary art Rotterdam: 'Occupying Space, The Generali Foundation Collection'
  • 2003 | Nederlands paviljoen Biënnale van Venetië: 'We Are the World', met werk van Carlos Amorales, Alicia Framis, Meschac Gaba, Jeanne van Heeswijk, Erik van Lieshout Rein Wolfs was in het verleden betrokken bij een groot aantal bestuursfuncties, selectie-, aankoop- en beoordelingscommissies, jury’s en gastdocentschappen in Nederland en in het buitenland.
Meer over Museum Rein Wolfs Stedelijk Museum Amsterdam

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close