Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Rode Kruis bestrijdt gevolgen cyclonen Mozambique met man en macht

Kort & Goed

28 mei 2019

Op 15 maart kwam tropische cycloon Idai aan land in Mozambique. Vooral de stad Beira, de op een na grootste stad van het land, werd zwaar getroffen. Sindsdien is het Rode Kruis hard aan het werk om de slachtoffers te helpen, maar het wordt de noodhulpdienst niet makkelijk gemaakt. Zeker niet toen de regio eind april door nog een tweede cycloon werd getroffen.

door Marijn Thijs

Eind maart

Het Rode Kruis kwam vrijwel meteen nadat Idai was uitgeraasd in actie, maar daarvoor kwam de stroom donaties al op gang. Met het opgehaalde geld werd er gefocust op het zorgen voor de eerste noodhulp, zoals drinkwater, sanitaire voorzieningen, onderdak, gezondheidszorg, levensonderhoud en bescherming voor de honderdduizenden slachtoffers. De hulpteams zetten veldhospitalen op, genoeg om een kwart miljoen zieken en zwakken te helpen. Ook opende het Nederlandse Rode Kruis Giro 7244, waar al snel bijna een miljoen op gedoneerd werd. Toch lagen ziekten als cholera en malaria op de loer.

Begin april

Het voorkomen van cholera bleek ondoenlijk; de ziekte greep wild om zich heen en meer dan 3500 mensen raakten besmet met de bacterie. Als antwoord op de cholera-uitbraak opende het Rode Kruis zestien posten om de zieken zo goed en zo kwaad als het kon te behandelen. Ondertussen zijn er nog steeds duizenden mensen dakloos. Om hen te helpen deelt de noodhulp dekens, dekzeilen en voedselpakketten uit. Ook arriveert er een schip met matrassen, dekens, voedsel, waterzuiveringsmiddelen en keukengerei.

Eind april

Tegen het eind van de maand is Mozambique gedwongen zich schrap zetten voor Kenneth, een nieuwe cycloon die in de Indische oceaan is ontstaan. De aanwezige vrijwilligers in het land proberen de mensen die risico lopen om door overstromingen getroffen te worden, te informeren. Maar Kenneth slaat erg hard toe: volgens officiële metingen was de cycloon met windsnelheden van meer dan 230 kilometer per uur de zwaarste die Afrika ooit heeft geraakt. Opnieuw raken veel gebieden onbereikbaar: wegen zijn overstroomd of geblokkeerd door puin.

Giro 7244

De komende tijd blijft noodhulp in Mozambique en omgeving hard nodig. Het Rode Kruis blijft daarom onvermoeibaar doorgaan met het verzorgen van water, voedsel, onderdak en medische zorg.

Giro 7244 is nog steeds open: doneren kan via de website van het Rode Kruis: www.rodekruis.nl.

Dit artikel stond oorspronkelijk in 'Kort en Goed' in het Vakblad fondsenwerving, die op 28 mei 2019 op de mat viel.

Meer over Rode Kruis

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close