Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Jeroen Dijsselbloem nieuwe voorzitter Natuurmonumenten

Kort & Goed

21 mei 2019

Jeroen Dijsselbloem is de nieuwe voorzitter van Vereniging Natuurmonumenten. De Ledenraad van de natuurorganisatie stemde op zaterdag 18 mei in met zijn benoeming voor de komende vier jaar. Dijsselbloem neemt het stokje over van vertrekkend voorzitter Hans Wijers.

Jeroen Dijsselbloem.
Jeroen Dijsselbloem. © Norbert Waalboer / Natuurmonumenten

door Redactie Vf

Oud-minister Dijsselbloem twijfelde geen moment toen hij de kans kreeg om voorzitter te worden van de beweging voor natuurbescherming in Nederland: 'Mooie en gezonde natuur is een onmisbare waarde. Ook in mijn persoonlijk leven. Maar de natuur staat ernstig onder druk. We hebben een collectieve verantwoordelijkheid om voor haar op te komen en te beschermen. En dat is precies waar Natuurmonumenten zich al 115 jaar voor inzet.'

Groen hart

Marc van den Tweel, algemeen directeur Natuurmonumenten, is blij met de benoeming: “Jeroen Dijsselbloem is een bekwaam bestuurder met een groen hart, die intrinsiek achter onze missie staat: het betrekken van mensen bij het beschermen van onze prachtige Nederlandse natuur.” Dijsselbloem zal zich, net als de rest van het bestuur, onbezoldigd inspannen voor Natuurmonumenten.

De natuur staat ernstig onder druk. We hebben een collectieve verantwoordelijkheid om voor haar op te komen en te beschermen

Zorgen

Hoewel optimist en natuurliefhebber in hart en nieren, maakt Dijsselbloem (die landbouweconomie studeerde en werkte op het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij) zich zorgen over de toekomst van natuur in Nederland. “Er komt veel op ons land af - denk aan de opgaven voor woningbouw en de energietransitie, maar ook de toenemende zomerdroogte als gevolg van klimaatverandering. Juist in ons kleine en drukke Nederland dat voor zulke grote uitdagingen staat, is het hard nodig om ook de natuur ruimte te geven en haar te versterken. Hier zet ik me graag voor in,” aldus Dijsselbloem.

“Ik kijk er enorm naar uit om samen met hen een bijdrage te leveren aan een nóg mooier en groener Nederland, waar niet alleen wij, maar ook onze kinderen en kleinkinderen volop van kunnen genieten.”

Loopbaan

Dijsselbloem werd onlangs ook benoemd tot voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en van de Raad van Toezicht van de Wageningen University of Research (WUR). In het vorige kabinet was hij minister van Financiën. Tot januari vorig jaar was hij voorzitter van de Eurogroep, het topoverleg van de ministers van Financiën van de eurolanden. De landbouweconoom begon zijn politieke loopbaan als PvdA-gemeenteraadslid in Wageningen en werkte na zijn afstuderen tot 2002 als beleidsadviseur bij het toenmalige ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Van 2000 tot 2012 zat hij in de Tweede Kamer.

Meer over Natuurmonumenten

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close