Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Berekeningen Milieudefensie: klimaatplannen Shell hebben weinig effect op CO2-uitstoot

Kort & Goed

21 mei 2019

De klimaatambities van Shell wijken sterk af van internationale klimaatafspraken, meldt Milieudefensie op basis van een nieuw rapport. Zelf zegt de olie- en gasreus het klimaatakkoord van Parijs ´te omarmen´, maar de doelen die Shell zichzelf stelt blijken geen enkele garantie te bieden voor vermindering van zijn CO2-uitstoot.

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © Shutterstock // Vytautas Kielaitis

door Redactie Vf

Milieudefensie rekende de klimaatambitie van het bedrijf door en concludeert dat Shell de komende 30 jaar zelfs 31% méér CO2 kan gaan uitstoten dan in 2010. Dan nog haalt het bedrijf zijn doelen. Volgens de laatste IPCC-scenario's is juist een reductie naar nul in 2050 nodig.

Haaks

'Je kunt je afvragen of Shell aandeelhouders, overheden en consumenten niet misleidt door enerzijds te stellen dat het de klimaatdoelen ondersteunt en anderzijds alle ruimte te nemen om méér CO2 te gaan uitstoten. Dat staat haaks op elkaar,' aldus Freek Bersch van Milieudefensie.

Milieudefensie vindt dat energiebedrijven zoals Shell zo snel mogelijk moeten stoppen met olie, gas en kolen. Bersch: 'Als de wetenschap één ding het afgelopen jaar duidelijk heeft gemaakt is het dat het beperken van de wereldwijde opwarming tot 1,5°C van levensbelang is - voor iedereen. Dan helpt het niet als een belangrijke speler als Shell gewoon doorgaat om dat doel tegen te werken en ondertussen doet alsof het goed bezig is.'

Relatief

Milieudefensie vindt het een probleem dat de ambities van Shell niets zeggen over de daadwerkelijke uitstootvermindering. Door voor een relatieve afname te kiezen en door ervan uit te gaan dat er in de toekomst CO2 uit de lucht gehaald kan worden, kan Shell zijn klimaatambitie halen zonder zijn werkelijke uitstoot te verlagen. Shell kan, in theorie, zijn ambitie ook halen als de uitstoot groeit in plaats van afneemt.

Het helpt niet als een belangrijke speler als Shell gewoon doorgaat om de klimaatdoelen tegen te werken en ondertussen doet alsof het goed bezig is - Freek Bersch

Om de klimaatdoelen te halen moet de wereldwijde CO2-uitstoot naar nul in 2050, blijkt uit de recentste IPCC berekeningen. Toch wil Shell volgens Milieudefensie het aankomende decennium bijna 150 miljard in nieuwe olie- en gasvelden steken. Ook blijft het bedrijf investeren in lobbyactiviteiten die de energietransitie en ambitieus klimaatbeleid tegenwerken, aldus de milieuorganisatie.

Meer over Milieudefensie Klimaat

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close