Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Route Westerbork-Groningen van Nacht van de Vluchteling afgelast wegens 'aanhoudende bedreigingen'

Kort & Goed

29 april 2019

De Nacht van de Vluchteling start op zaterdag 15 juni niet vanaf Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De eenmalige editie van Westerbork naar Groningen wordt afgelast naar aanleiding van aanhoudende bedreigingen en intimidaties. De impact hiervan op de organisatie en daarmee deelnemers en vrijwilligers is te groot.

Persbeeld Nacht van de Vluchteling
Persbeeld Nacht van de Vluchteling © Kampwesterbork.nl

door Redactie Vf

Het besluit tot afgelasting is genomen na intensief overleg van de organiserende partijen (Stichting Vluchteling en Herinneringscentrum Kamp Westerbork) met de politie en burgemeester Damsma van de gemeente Midden-Drenthe. Aanleiding daarvoor waren aanhoudende bedreigingen, grove beledigingen en intimidaties aan met name het adres van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Er zal geen alternatieve startlocatie gezocht worden op de route tussen Westerbork en Groningen. De vierhonderd lopers die zich voor deze route hadden opgegeven kunnen op 15 juni starten vanuit een van de andere vier locaties van de Nacht van de Vluchteling: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht of Nijmegen. Zij worden hiervan persoonlijk op de hoogte gesteld. Op deze startlocaties zal ook aandacht besteed worden aan het ontstaan van het Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork, 80 jaar geleden.

Dirk Mulder, directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork betreut dat het niet mogelijk is om een wandeling met een doel dat zo nauw verwant is aan de ontstaansgeschiedenis van kamp Westerbork te organiseren. 'Ondanks de afgelasting zullen we doorgaan met de activiteiten rond 80 jaar vluchtelingenkamp Westerbork. En zullen we vasthouden aan het beleid waarin ook aandacht is aan het thema vluchtelingen toen en nu. 

Stichting Vluchteling noemt het 'diep triest' dat Kamp Westerbork onder druk van bedreigingen haar taak niet kan uitvoeren. Directeur Tineke Ceelen: ‘Stichting Vluchteling heeft haar wortels in de verzetsbeweging in de Tweede Wereldoorlog. Vanuit die geschiedenis zijn wij sinds vele jaren betrokken bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork dat volgens ons een belangrijke rol heeft te spelen in hedendaagse discussies over oorlog en conflict, en dan uiteraard ook over vluchtelingen.'

Ook de burgemeester van de gemeente Midden-Drenthe, Mieke Damsma, is teleurgesteld. ‘Wij vinden het heel jammer dat dit mooie initiatief, dat zo goed past bij de historie van het kamp Westerbork, niet door kan gaan. Wij begrijpen het besluit van de organisatie. Tegelijkertijd vinden we het onbegrijpelijk dat dit besluit noodzakelijk is. Dat een activiteit die juist gericht is op verbondenheid en saamhorigheid, wordt gefrustreerd door uitingen van onverdraagzaamheid.’

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close