Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Stembussen geopend voor verkiezing publieksvriendelijkste musea van Cultuurfonds

Kort & Goed

18 april 2019

Museumbezoekers kunnen weer stemmen voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2019. Zij bepalen dit jaar welk museum het publieksvriendelijkste van Nederland is. De genomineerden voor de prijs, die voor de twaalfde keer door het Prins Bernhard Cultuurfonds wordt uitgereikt, zijn Museum Rotterdam, het Stedelijk Museum Schiedam en het Van Abbemuseum in Eindhoven. De winnaar ontvangt 100.000 euro om haar museumdroom te realiseren.

De drie genomineerden voor de Museumprijs 2019.
De drie genomineerden voor de Museumprijs 2019. © Museum Rotterdam (beeld: Carenza), Stedelijk Museum Schiedam, Van Abbemuseum

door Redactie Vf

De Museumprijs is een initiatief van het Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging. De drie genomineerden zijn door een vakjury geselecteerd - bestaande uit drie museumdirecteuren (de ‘Kernjury’) en een éénmans-expertjury. Dat is dit jaar de directeur van Aedes Real Estate: Paul Geertman. Hij is expert-jurylid vanwege zijn ervaring en expertise op gebied van publieksvriendelijkheid.

Stadmakers-lab 

Het Museum Rotterdam is een van de gegadigden voor de prijs en wil een Stadmakers-lab voor kinderen realiseren. ‘Samenwerken aan een betere stad door een open en zeer toegankelijk museum te zijn voor alle Rotterdammers, dat is ons doel’, aldus directeur Paul van de Laar. ‘Je kan daar niet vroeg genoeg mee beginnen!’

Stadsplein Schiedam

Ook Deirdre Carasso, directeur van het Stedelijk in Schiedam, weet al wat ze met het prijzengeld zou willen doen. ‘Dan maken we ons plein net zo gastvrij en verrassend als het museum. Een stadsplein, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.’ 

Thuis zijn

‘Het Van Abbemuseum in Eindhoven droomt ervan een plek te zijn waar iedereen zich thuis voelt – ongeacht achtergrond, levensbeschouwing, gezondheid, leeftijd of gender,’ aldus directeur Charles Esche. ‘We kunnen de impact van het project ‘de Werksalon’ vergroten met het geld. Hierin werken we met diverse groepen mensen samen om ook hun perspectief een gezicht te geven in het museum.

8 mei 

Vorig jaar stemden bijna 115.000 mensen op hun favoriete museum, toen het Maritiem Museum Rotterdam er met de winst vandoor ging. Voor deze editie kan je tot 8 mei stemmen via www.museumprijs.nl. Op vrijdag 17 mei maakt de organisatie de winnaar van de prijs bekend.

Meer over BankGiro Loterij Museum

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close