Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Goede Doelen Nederland en Nationaal Register slaan handen ineen voor kennisplatform toezichthouders

Onderzoek Kort & Goed

15 april 2019

De meerderheid van de interne toezichthouders heeft behoefte aan een kennisplatform voor het uitwisselen van ervaringen, blijkt uit onderzoek van Goede Doelen Nederland onder 161 toezichthouders van haar 176 leden. De brancheorganisatie werkt daarom sinds kort samen met het Nationaal Register om samen zo een platform te realiseren.

Voorpagina van het onderzoek 'blik op het toezicht' van Goede Doelen Nederland.
Voorpagina van het onderzoek 'blik op het toezicht' van Goede Doelen Nederland. © Goede Doelen Nederland & Nationaal Register

door Redactie Vf

'Integer en impactvol'

De resultaten van het onderzoek werden eind vorige maand gepresenteerd tijdens de bijeenkomst ‘integer en impactvol toezicht’ van Goede Doelen Nederland (GDN). Daar werd onder andere gediscussieerd over professionalisering, het ‘gezond en hygiënisch’ houden van governance in de sector en over de impact (maatschappelijke betekenis) van goede doelen.

De manier waarop men toezicht houdt evolueert constant. Tegenwoordig stelt een onafhankelijke externe commissie normen op het gebied van transparantie, kwaliteit en integriteit, waarop het CBF vervolgens toezicht houdt. Met een sectorbreed platform willen GDN en het Nationaal Register het toezicht echter een stap verder brengen.

Ervaringen

Juist in een toenemend rolbewustzijn en sterk veranderend speelveld is het goed om als toezichthouders met elkaar in gesprek te gaan en ervaringen uit te wisselen, aldus directeur van het Nationaal Register, Olaf Smits van Waesberghe. ‘In de afgelopen vijftien jaar hebben we het toezicht sterk zien veranderen, ook bij goededoelenorganisaties. Toezichthouders hebben een zelfstandige rol gekregen, maar dat emancipatieproces is nog lang niet afgerond.’

Professionalisering

Vooral de vraag naar professionalisering is, ook bij ervaren toezichthouders, groot. Dat blijkt uit het onderzoek waar ruim negentig procent van de toezichthouders van GDN-leden aan meededen. Verder bleek dat toezichthouders vooral interne bronnen voor hun informatievoorziening gebruiken, in plaats van externe bronnen, en geeft 38 procent aan behoefte te hebben aan specifieke opleidingsmogelijkheden voor toezichthouders in de goededoelensector, vooral op het gebied van impact, doelrealisatie en/of risicomanagement.

Resultaten

Alle resultaten van het onderzoek van GDN zijn gebundeld in een boekje dat ‘Blik op het toezicht’ heet. Het boekje is hier te vinden. 

 

Meer over Goede Doelen Nederland Nationaal Register Toezicht

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close