Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Rode Kruis schaalt hulp Mozambique op: Giro 7244 geopend

28 maart 2019

Honderdduizenden Mozambikanen die getroffen zijn door orkaan Idai hebben veel last van watertekorten en amper toegang tot gezondheidszorg, meldt het Rode Kruis. Om ook de uitbraak van ziekten zoals cholera of malaria te kunnen voorkomen schalen de hulpdiensten het benodigde bedrag op naar 27,5 miljoen euro.

Mozambique is hard getroffen door de orkaan.
Mozambique is hard getroffen door de orkaan. © Benjamin Suomela, Finnish Red Cross

door Redactie Vf

Noodhulp

Nu het waterpeil na de natuurramp zakt, wordt de omvang van de schade steeds duidelijker. Met de miljoenen kan het komende jaar noodhulp worden verzorgd in de getroffen delen van Mozambique. Het Rode Kruis focust op het verzorgen van schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen, onderdak, gezondheidszorg, levensonderhoud en bescherming voor de slachtoffers.

Het Rode Kruis heeft haar hulpacties al ingezet. Er zijn twee veldhospitalen naar het rampgebied gestuurd. In deze ziekenhuizen kunnen getroffenen medische zorg krijgen, maar ook chirurgie en verloskunde kan daar. De veldhospitalen kunnen naar verwachting een kwart miljoen mensen helpen. Ook zijn er hulpvluchten richting het gebied vertrokken met hulpgoederen, een specialistisch team met logistieke hulpverleners en een waterzuiveringsinstallatie.

Giro 7244

In Nederland heeft het Rode Kruis Giro 7244 geopend voor de hulpverlening na de cycloon. Tot nu toe is daar bijna 900.000 euro op gedoneerd. ‘Het is geweldig om te zien hoe Nederlanders meeleven met de schrijnende situatie in Mozambique’, zegt Marieke van Schaik, directeur van het Nederlandse Rode Kruis. ‘Tegelijkertijd moeten we ons schrap zetten, want na een ramp van deze grootte, waar mensen moeten overleven in lastige omstandigheden, liggen ziekten op de loer.’

Naast de donaties zijn er ook Nederlandse hulpverleners in Mozambique en Malawi. De Nederlanders helpen onder andere bij het verzorgen van onderdak en schoon drinkwater aan de getroffenen, om zo ziektes te voorkomen.

Meer over Rode Kruis

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close