Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Nalatenschap van 1,2 miljoen grootste ooit voor Universiteit Utrecht

Kort & Goed

25 maart 2019

De Universiteit Utrecht (UU) heeft onlangs de grootste nalatenschap in haar geschiedenis mogen ontvangen. Mevrouw Johanna Alida van Leerzem (roepnaam Annie) liet haar hele vermogen (1,2 miljoen euro) na aan de universiteit. Zij studeerde in de jaren 50 geneeskunde in Utrecht.

Logo van Universiteit Utrecht
Logo van Universiteit Utrecht © Universiteit Utrecht

door Redactie Vf

Het gedoneerde bedrag wordt ondergebracht bij het Utrechts Universiteitsfonds in een fonds op naam: het Familie van Leerzemfonds. Het bedrag wordt besteed aan klinisch wetenschappelijk onderzoek door jonge onderzoekers op het gebied van interne geneeskunde.

Alumnus prof. dr. Carlo Gaillard, internist-nefroloog en hoofd van deze divisie: ‘Het fonds biedt ons de mogelijkheid om over een langere periode origineel klinisch wetenschappelijk onderzoek door veelbelovende jonge onderzoekers te stimuleren. Naast de bestaande financieringsbronnen biedt hen dit een belangrijke steun in de rug. Het is extra bijzonder dat deze financiering van een UU-alumna afkomstig is.’

Annie van Leerzem studeerde in 1959 af aan wat toen nog de Rijksuniversiteit Utrecht was. Hoewel ze haar hele leven ingeschreven bleef in het medisch register van huisartsen, oefende zij dit vak nooit uit: de zorg voor haar beide ouders eiste al haar aandacht op.

Ook de voorzitter van het Utrechts Universiteitsfonds reageerde zeer verheugd op de gift van de familie van Leerzem. ‘Wij zijn dankbaar voor deze bijzondere gift. In de huidige sterk veranderende samenleving worden particuliere bijdragen voor wetenschappelijk onderwijs en onderzoek belangrijker. Steeds vaker kiezen alumni, (oud-)medewerkers of andere betrokkenen ervoor om (een deel van) hun nalatenschap aan een universitair doel toe te kennen. Zo dragen zij bij aan het vinden van duurzame oplossingen voor de grote uitdagingen van nu en van morgen.’ 

Meer over Nalatenschap Universiteit

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close