Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Meer dan 350.000 Nederlanders in actie voor NL Doet

Kort & Goed

20 maart 2019

Ondanks de regen die soms met bakken uit de lucht viel stonden veel Nederlanders vorige week vrijdag en zaterdag te schoffelen in moestuinen of onder afdakjes te schilderen. Het Oranje Fonds wist ook dit jaar honderdduizenden mensen in actie te brengen voor NL Doet, haar jaarlijkse vrijwilligersactieweekend. Dit jaar werd deze voor de vijftiende keer georganiseerd.

Prins Constantijn en Prinses Beatrix aan de slag in een instrumentendepot in Huizen (beeld uit aftermovie NL Doet)
Prins Constantijn en Prinses Beatrix aan de slag in een instrumentendepot in Huizen (beeld uit aftermovie NL Doet) © Oranje Fonds

door Marijn Thijs

Het Oranje Fonds wil met NL Doet ‘iedereen op een laagdrempelige manier laten ervaren hoe leuk het is om je voor een ander in te zetten.’ Overal in Nederland werden de handen uit de mouwen gestoken. Zo haalden vrijwilligers op 15 en 16 maart herinneringen met ouderen op in het Noordbrabants museum, konden verstandelijk gehandicapten op een kamelenboerderij met de beesten spelen en zetten jongeren zich in door voor groepen te koken of buiten op te ruimen.

Koninklijke familie

Zoals gebruikelijk hielp ook de Koninklijke familie een handje. Het Oranje Fonds werd tenslotte opgericht als een nationaal huwelijksgeschenk aan – op dat moment - prins Willem-Alexander en prinses Máxima in 2002.

Dit jaar zette Koning Willem-Alexander zich in op kinderboerderij De Veenweide in Soest, waar hij hielp met het inrichten van een sprookjestuin voor kleine kinderen. ‘Nederlanders zijn natuurlijk recordhouder vrijwilligers,’ sprak hij, gehuld in een karakteristieke witte bodywarmer van het Oranje Fonds. ‘Toch is het belangrijk om één keer per jaar aandacht te vragen voor vrijwilligers in Nederland.’

Daarnaast waren andere leden van de Koninklijke familie van de partij. Prinses Beatrix was, samen met prins Constantijn, aan de slag in een opslag van een instrumentendepot in Huizen. Koningin Máxima, die ieder jaar van de partij is, moest dit jaar vanwege een kleine medische ingreep verstek laten gaan.

Overzees

Ook op de Caribische eilanden zetten veel vrijwilligers hun beste beentje voor. Op Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, St. Eustatius en St. Maarten waren 7000 mensen actief. NL Doet is voor veel eilanden uit het Koninkrijk het grootste vrijwilligersevenement van het jaar.

Meer over Oranje Fonds NL Doet

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close