Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Amsterdam UMC ontvangt vijf jaar lang miljoen van VriendenLoterij

Kort & Goed

14 maart 2019

De AMC Foundation en het Amsterdam UMC krijgen het komende lustrum een schenking van een miljoen euro per jaar van de VriendenLoterij. Met deze geldinjectie kan het medisch centrum zijn zorgverlening, onderzoek en kennisverspreiding verbeteren.

Operatietafel.
Operatietafel. © Vidal Balielo Jr.

door Marijn Thijs

Het ziekenhuis wil graag zelf moeilijk toegankelijke of (nu nog) dure medicijnen gaan maken om ze op de markt te brengen. Daarna wil het die nieuwe kennis delen met andere geïnteresseerde partijen en onderzoek doen naar de wet- en regelgeving via een zogenoemd kennisplatform.

Zeldzaam en duur

Niet iedereen heeft voldoende toegang tot de juiste medicijnen, terwijl veel zieken afhankelijk zijn van een bepaald middel. Zeker wanneer een ziekte zeldzaam is of moeilijk te bestrijden valt. Sommige medicatie is tegen een extreem hoge prijs op de markt gezet, hoewel het ook voor een veel lagere prijs beschikbaar gesteld zou kunnen worden. Voor zorgverzekeraars wordt een medicijn dan te duur om vergoed te worden. Daarnaast komt beschikbare kennis over geneesmiddelen niet bij iedere partij (onderzoekers, artsen of patiënten) terecht, terwijl dat in het best denkbare geval wel zou gebeuren.

De AMC Foundation wil graag bijdragen aan een oplossing van deze problemen. Als onafhankelijke stichting geldt zij als pionier in wetenschappelijk onderzoek. De Foundation werkt over het algemeen aan (onderzoeks)projecten die doorgaan waar de reguliere financieringsbronnen ophouden.

'Steun in de rug'

Directeur Pelagia de Wild van de AMC Foundation is vereerd door de hulp van de VriendenLoterij. ‘Deze bijdrage maakt het mogelijk een klemmend maatschappelijk probleem aan te pakken en is een enorme steun in de rug voor de medewerkers in het Amsterdam UMC die hun nek hebben uitgestoken’, vertelt ze tegen Vakblad fondsenwerving. ‘Het is een eer om met zulke bevlogen en gedreven mensen de fondsenwervende expertise van mijzelf en mijn team in te zetten, met dit geweldige resultaat.’

Ook Frida van de Maagdenberg van het Raad van Bestuur van Amsterdam UMC is enthousiast over de toekomst. ‘Bij ons ligt de brug tussen de patiënten, de zorg, de wet- en regelgeving én academisch onderzoek. Het is de kennis en kunde die we hebben, en een verantwoordelijkheid die we moeten nemen. We staan te popelen om aan de slag te gaan.’

VriendenLoterij

De VriendenLoterij verrast elk jaar een of meer goede doelen met een extra schenking voor een bijzonder project of baanbrekend initiatief, zoals deze gezondheidszorgplannen. Hoofd Goede Doelen van de VriendenLoterij, Margriet Schreuders: ‘We volgen de ontwikkelingen op dit vlak en vinden het niet uit te leggen dat er door de hoge medicijnprijzen voor bepaalde zeldzame ziekten patiënten zijn, voor wie hun medicijnen onbereikbaar dreigen te worden. Wij geloven erin dat het Amsterdam UMC met dit (kennis) platform een grote stap kan maken om deze schrijnende situatie te verbeteren.’

Dit artikel stond oorspronkelijk in 'Kort en Goed' in het Vakblad fondsenwerving, die op 12 maart 2019 op de mat viel.

Meer over Goede Doelen Loterijen

Marijn Thijs

Redacteur

Als redacteur houdt Marijn zich bezig met de invulling van fondsenwerving.nl en het Vakblad fondsenwerving. Hij is verantwoordelijk voor de journalistieke inhoud en vacatures op de website en schrijft (onderzoeks)verhalen en rubrieken voor het fysieke Vakblad. Marijn studeerde internationale journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (MA) en is sinds 2019 verbonden aan het Vakblad.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close