Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Axel Rüger verlaat het Van Gogh Museum in Amsterdam

Kort & Goed

13 februari 2019

Directeur Axel Rüger gaat het Van Gogh Museum verlaten. Hij maakte vandaag bekend dat hij vanaf 1 juni als Secretary and CEO bij de Royal Academy of Arts in Londen gaat werken.

Axel Rüger (tot 1 juni 2019 directeur van het Van Gogh Museum).
Axel Rüger (tot 1 juni 2019 directeur van het Van Gogh Museum).

door Redactie Vf

Axel Rüger: “Met heel veel plezier en passie heb ik bij dit prachtige, succesvolle museum in Amsterdam gewerkt. Het was een voorrecht om aan zo’n vooraanstaand instituut als het Van Gogh Museum leiding te mogen geven. Ik kijk met trots terug op de vele interessante tentoonstellingen, mooie aanwinsten, bijzondere mijlpalen en kleurrijke, ambitieuze evenementen die ik de afgelopen 13 jaar heb mogen meemaken. Ik prijs me gelukkig dat dit altijd in samenwerking was met veel betrokken medewerkers en professionele relaties die ons museum omringen. De unieke uitdaging om leiding te gaan geven bij de Royal Academy en mee verder te bouwen aan dit 250 jaar oude kunstinstituut met zijn rijke historie en traditie, voelt als een enorme eer. Ik kijk er dan ook naar uit om vanaf 1 juni in Londen aan de slag te gaan, in de wetenschap dat ik het Van Gogh Museum met talrijke veelbelovende tentoonstellingen en activiteiten in de nabije toekomst in goede handen achterlaat.”

De Royal Academy, gevestigd in Piccadilly, is een bijna 250 jaar oude Britse kunstinstelling met een exclusieve kunstenaarsvereniging met 80 leden, die naast het beheren van een kleine permanente kunstcollectie jaarlijks enkele grote tentoonstellingen organiseert, waaronder de Royal Academy Summer Exhibition. Het biedt onderdak aan de Royal Academy Schools, de oudste kunstacademie van Engeland en is financieel onafhankelijk, door inkomsten die voortvloeien uit de 1,5 miljoen jaarlijkse bezoekers, commerciële activiteiten en steun van 95.000 leden.

Jaap Winter, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Van Gogh Museum feliciteert Axel van harte “met deze eervolle aanstelling bij dit prestigieuze internationale kunstinstituut. Wij zijn ervan overtuigd dat Axel een belangrijke bijdrage gaat leveren aan het verder uitbouwen van de Royal Academy in Londen. We danken hem voor het succesvol leiden van het museum en zullen zijn professionele inzet, enthousiasme en positieve samenwerking missen.”

Onder de leiding van Axel Rüger kende het Van Gogh Museum 13 succesvolle jaren met veel hoogtepunten, waaronder prachtige tentoonstellingen zoals Van Gogh en de kleuren van de nacht (2009), Munch : Van Gogh (2015), en Van Gogh & Japan (2018) en de verrijking van de kunstcollectie door aanschaf van werken van o.a. Vincent van Gogh, Edgar Degas, Paul Signac en Edvard Munch. Talrijke onderzoeksprojecten hebben de positie van het museum als kennisinstituut verder uitgebouwd. Maar ook de grote groei van het aantal bezoekers per jaar, van het digitale bereik en aantal volgers op social media, de bouw van een nieuw entreegebouw en de uitbreiding van commerciële activiteiten zoals de Meet Vincent Van Gogh Experience mogen niet vergeten worden. Tweede worden - achter het Louvre - in de top 18 van bekendste musea wereldwijd bij een reputatieonderzoek in 2017 van de Erasmus Universiteit onderstreept de bijzondere positie die het Van Gogh Museum onder leiding van Axel heeft bereikt.

Jaap Winter: “We wensen Axel veel succes in Londen en zijn ervan overtuigd dat het Van Gogh Museum een mooie toekomst tegemoet gaat. Tot het aantreden van een nieuwe directeur – waarop de inspanningen van de Raad van Toezicht vanaf nu gericht zijn - is de leiding in goede handen van zakelijk directeur Adriaan Dönszelmann.”

Meer over aanvraag abonnement Van Gogh Museum Axel Rüger Royal Academy

Gerelateerde berichten

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close