Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Werksfeer hoofdkantoor Amnesty International 'giftig'

7 februari 2019

De interne cultuur op het hoofdkantoor van Amnesty International in Londen is ‘giftig’, blijkt uit een onafhankelijk rapport over de mensenrechtenorganisatie. Zaken als geheimhouding, pesten, belediging, wantrouwen, discriminatie en machtsmisbruik zijn aan de orde van de dag.

Logo van Amnesty International.
Logo van Amnesty International.

door Redactie Vf

Het onderzoek werd ingesteld naar aanleiding van een tweetal zelfmoordincidenten (één gedetacheerde, loyale medewerker en een stagiaire). Het rapport met de bevindingen van de KonTerra-groep werd eind vorige maand gepresenteerd. Volgens de analisten ondergraven de onderzoeksresultaten de reputatie van Amnesty International als voorvechter van mensenrechten: waarmee de non-profit het risico loopt dat tegenstanders de informatie gebruiken om het (goede) werk van Amnesty te ondermijnen.

'Onaanvaardbaar'

De Nederlandse tak van Amnesty International is geschrokken van het nieuws en noemt de situatie in het hoofdkantoor ‘onaanvaardbaar’. ‘Het kan niet zo zijn dat je zelf niet op een goede manier met mensen omgaat – als organisatie die regeringen en bedrijven aanspreekt op mensenrechten’, zei persvoorlichter Ruud Bosgraaf tegen het NPO Radio 1 Journaal. ‘Onze medewerkers hebben ontzettend veel hart voor de zaak, maar mensen zijn niet erg geneigd om aan de bel te trekken als het om hun eigen welbevinden gaat.’

Bosgraaf stelt dat deze pestpraktijken in Nederland niet voorkomen. ‘Het Nederlandse kantoor heeft al sinds 2015 een beleid voor ongewenste omgangsvormen. Denk daarbij aan seksuele intimidatie, discriminatie, pesten – en bij de door ons ingestelde vertrouwenspersoon zijn er geen klachten binnenkomen.’

De directeur van Amnesty Nederland, Eduard Nazarski, benadrukte Bosgraaf's commentaar in een mail die hij namens Amnesty rondstuurde naar alle gerelateerde partijen. 'Bijna 13 jaar werk ik nu bij Amnesty', schrijft hij. 'Vaak ben ik trots geweest op wat we doen. Ook moest ik soms teleurstellingen verbijten als we minder of minder snel resultaat boekten. Nu is het anders. Het rapport over de bedrijfscultuur is vreselijk om te lezen.'

Verbetering

De secretaris-generaal van Amnesty International, Kumi Naidoo, heeft aangekondigd dat het op zeer korte termijn maatregelen presenteert om de bedrijfscultuur vanuit de kern te verbeteren. Nazarski heeft zijn steun hiervoor kenbaar gemaakt. Deze plannen moeten eind maart op tafel liggen.

 

Meer over Amnesty International

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close