Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Postcode Loterij financiert natuurherstelproject aan Friese kust

4 februari 2019

De Postcode Loterij, deel van de Goede Doelen Loterijen, heeft een grote financiële bijdrage kunnen doen aan het project ‘Holwerd aan Zee’, aan de Friese kust. Mede door een schenking van 15 miljoen euro kan het project om de Waddenzee bij Holwerd te verbinden met het Friese achterland in gang worden gezet. Er komt daardoor meer ruimte voor bedreigde diersoorten, unieke natuur en zilte landbouw.

Logo van Holwerd aan Zee
Logo van Holwerd aan Zee © Stichting Holwerd aan Zee

door Redactie Vf

Om het zeewater uit de Waddenzee naar het nieuwe getijdenmeer achter de dijk te krijgen zal een sluis worden aangelegd. Het project zal onder andere worden uitgevoerd door de Vogelbescherming, de Waddenvereniging, It Fryske Gea en de door inwoners van Holwerd opgerichte stichting Holwerd aan Zee. ‘Dit is een voor Nederland unieke stap naar herstel van de natuurlijke overgang tussen onze Waddenzee en het achterland’, zegt Fred Wouters, directeur van de Vogelbescherming. ‘Vogels en vissen zullen hier enorm van profiteren.’

Stap in de goede richting

Het project wordt breed gedragen door de lokale gemeenschap. De Stichting Holwerd aan Zee werd opgericht met het doel om de krimp in de regio te bestrijden en om de natuur te preserveren. De bijdrage van de Postcode Loterij zorgt voor een stap in de goede richting.

Naar verwachting krijgt ook de economie in de regio een impuls dankzij de recreatiemogelijkheden in de nieuwe natuur. Ook lokale boeren zien kansen: zij kunnen zoutresistente aardappels gaan verbouwen in de nieuwe stukken begroeid land. De zilte teelt draagt voor Nederland bij aan de innovaties in de landbouw.

Overheidssteun

Om het project daadwerkelijk te realiseren is echter ook aanvullende steun vanuit de regio en het Rijk nodig. Niettemin start, naar verwachting, in 2020 de aanleg van de sluis en is het natuurgebied in 2022 toegankelijk voor publiek.

Ieder jaar kan de Postcode Loterij de helft van de inleg van haar deelnemers aan goede doelen op het gebied van mens en natuur schenken. Vorig jaar konden goededoelenorganisaties op 357,5 miljoen euro van de Loterij 357,5 miljoen euro rekenen. Dit jaar maakt ze op 4 maart bekend welk bedrag het in 2019 kan schenken. Dan staat het Goed Geld Gala op het programma. Onze redactie is daarbij.

Meer over Loterijen Holwerd aan Zee

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close