Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Nieuwe leerstoel goededoelenloterijen voor Pamala Wiepking

Onderzoek

4 februari 2019

De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft met ingang van 1 januari 2019 dr. Pamala Wiepking benoemd als hoogleraar, met als opdracht onderzoek te doen naar de maatschappelijke betekenis van goededoelenloterijen, aldus Geven in Nederland. De leerstoel (0,2 fte) wordt gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij, en onderzoekt de impact van de loterijen en hun samenwerking met de overheid. De Loterij stelt de komende 5 jaar ieder jaar 60.000 euro beschikbaar voor het onderzoek.

Pamala Wiepking, sprekend tijdens TEDxErasmusUniversityRotterdam in 2017.
Pamala Wiepking, sprekend tijdens TEDxErasmusUniversityRotterdam in 2017. © YouTube: TEDx Talks

door Redactie Vf

‘Het is een eer om benoemd te worden op deze belangrijke leerstoel,’ aldus Wiepking. ‘Ik ben zeer dankbaar voor de financiering van deze leerstoel door de Nederlandse Postcode Loterij. Ik kijk er naar uit om in samenwerking met de goededoelenloterijen, hun beneficianten, de overheid en andere belanghebbenden onderzoek uit te voeren dat zal helpen de maatschappelijke betekenis van goededoelenloterijen te vergroten.’

Groei

De rol van de Nederlandse Goede Doelen Loterijen (de Postcode Loterij, BankGiro Loterij en VriendenLoterij) is sinds de jaren ’90 flink toegenomen. De omzet groeide en daarmee groeide de schenkingen aan maatschappelijke organisaties evenredig mee. Gezamenlijk schenken loterijen (inclusief de Grote Clubactie, een loterij die zich inzet voor het Nederlandse verenigingsleven) meer dan 500 miljoen euro per jaar aan goede doelen en organisaties.

VU Amsterdam

Wiepking is benoemd na een internationale open wervingsprocedure en gaat door deze aanstelling aan de slag bij haar alma mater. In 2008 promoveerde Wiepking aan de VU, waarna ze een tijd voor de Erasmus Universiteit in Rotterdam werkte. Ze hield zich vooral bezig met onderzoek naar landenverschillen in filantropie. Met het boek ‘The Palgrave Handbook of Global Philantropy’ won Wiepking, samen met co-auteur Femida Handy, de Virginia A. Hodgkinson Research Book Prize. Vorig jaar werd ze benoemd als gasthoogleraar aan de Lilly Family School of Philantropy van de Universiteit van Indiana in de Verenigde Staten. Ze zal haar werk aldaar als Stead Family Chair voortzetten.

Meer over Goede Doelen Loterijen

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close