Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Velsenaar (56) sluist 100.000 euro weg bij maatschappelijke organisaties

31 januari 2019

Drie maatschappelijke organisaties hebben voor meer dan 100.000 euro schade geleden doordat de penningmeester van deze verenigingen jarenlang geld wegsluisde. Dat bevestigen meerdere bronnen aan NH Nieuws. Het gaat om Oranjevereniging Santpoort, RTV Seaport en de Rotary Velsen.

Stockbeeld
Stockbeeld © Shutterstock

door Redactie Vf

De penningmeester, een 56-jarige man woonachtig in Velsen, was gedurende een aantal jaren actief, weet Michel Moeijes. Hij is de advocaat die zich namens de maatschappelijke organisaties over de zaak ontfermt. Toch waren de kassen van de organisaties opeens leeg. Toen vrijwilligers van de organisaties dat in de smiezen kregen kwam de zaak aan het licht.

In eerste instantie ging men nog uit van de betrouwbaarheid van de penningmeester, maar nadat een aantal ‘dubieuze overboekingen’ aan het licht kwamen werd de Velsenaar in kwaad daglicht gesteld.

Advocaat Moeijes vertelde aan NH Nieuws hoe de fraudeur te werk ging. ‘Hij deed overboekingen naar eigen rekeningen, naar zijn bedrijf en nam contant geld op. Het gaat om een zeer fors bedrag. Bij twee van de drie organisaties is de exacte hoogte van het bedrag vastgesteld, bij de derde loopt het onderzoek nog. Het gaat in totaal sowieso om meer dan 100.000 euro.’

De organisaties, die allemaal vallen of staan met de hulp van vrijwilligers, zijn erg teleurgesteld. Moeijes: ‘Het zijn allemaal zeer kleine organisaties, waar de onderlinge band goed is. Het zijn feitelijke doelenorganisaties, ze willen iets voor de gemeenschap doen. Dat juist zij het slachtoffer worden van zoiets door heel veel pijn.’

Er wordt één uitgebreide aangifte tegen de 56-jarige fraudeur gedaan. Deze wordt zo specifiek mogelijk opgesteld om een zo groot mogelijk draagvlak te creeëren op basis waarvan hij kan worden opgepakt. Volgens Moeijes heeft de fraudeur aangegeven dat hij ‘de intentie’ heeft om het bedrag terug te betalen, maar dit is tot op heden niet of nauwelijks gebeurd.

Meer over Fraude

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close