Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

KvK en Hugo de Jonge ‘winnen’ Big Brother Award Bits of Freedom

25 januari 2019

Iedere zzp’er die dinsdagavond de Big Brother Awards in de Rode Hoed volgde zal instemmend hebben geknikt toen de Kamer van Koophandel (KvK) als winnaar uit de koker kwam. Het handelsregister kreeg de ‘Publieksprijs’ van digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom omdat het, volgens het stemmende publiek, de grootste privacyschender van 2018 was.

Big brother is watching you
Big brother is watching you © durantelallera/Shutterstock.com

door Redactie Vf

De KvK wordt berispt voor het ongevraagd doorverkopen van contactgegevens van geregistreerde bedrijven en eenmanszaken, waardoor hun eigenaren constant gebeld worden door bijvoorbeeld energieleveranciers.

Voor de Publieksprijs waren ook de Belastingdienst en Facebook genomineerd. Beiden springen volgens Bits of Freedom onvoorzichtig om met de digitale gegevens van klanten. De fiscus gooit Burgerservicenummers van zzp’ers op straat door deze in het btw-nummer te verwerken, Facebook kwam in opspraak rondom het Cambridge Analytica-schandaal en omdat het telefoonnummers gebruikt om advertenties te personaliseren.

Expertprijs

Ook vicepremier en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) sleepte een award in de wacht. Hij ging er met de Expertprijs vandoor, die door een vakjury bepaald wordt. De Jonge ontving zijn nominatie omdat hij met zijn wetsvoorstel om zorgfraude te bestrijden het medisch beroepsgeheim ernstig aantast. De andere genomineerden waren collega-politici Hoekstra (CDA, minister van Financiën) en van Veldhoven (D66, staatssecretaris van Infrastructuur), stichting Kenter Jeugdhulp en callcenterbedrijf Teleperformance.

Felipe Rodriguez Award

Niet alle in Amsterdam uitgereikte Awards hadden een negatieve connotatie. Ieder jaar krijgt ook een voorvechter van online privacy een prijs. Dit jaar won Kirsten Fiedler van de European Digital Rights (EDRi) deze zogenaamde Felipe Rodriguez Award, omdat haar organisatie op Europees niveau lobbyt voor de online vrijheid van meningsuiting. Door het werk van Friedler is de organisatie uitgegroeid tot een invloedrijke Europese organisatie.

 

Meer over Bits of Freedom

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close