Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Hulp Giro555 aan slachtoffers natuurramp Sulawesi begonnen

24 januari 2019

De organisaties achter Giro555 zijn de afgelopen maanden druk bezig geweest met het helpen van de slachtoffers van de natuurramp op Sulawesi. De grootschalige inzamelingsactie ‘Nederland helpt Sulawesi’, die tot eind december liep, bracht bijna 15,6 miljoen euro op. Dat geld is in eerste instantie ingezet voor het invullen van basisbehoeften; de komende maanden verschuift de focus naar de wederopbouw op het Indonesische eiland.

Hulpverleners geven voedsel uit aan overlevenden van de natuurramp.
Hulpverleners geven voedsel uit aan overlevenden van de natuurramp. © Mediaroom Giro555

door Redactie Vf

In september vorig jaar richtte een aardbeving en een daaropvolgende tsunami veel schade aan op Sulawesi. Ruim 2250 inwoners van het eiland overleefden de ramp niet, nog veel meer mensen raakten gewond en dakloos.

Levensbehoeften

In de eerste maanden na de ramp verzorgden de organisaties achter Giro 555 (Care Nederland, Cordaid, ICCO/Kerk in Actie, Oxfam Novib, Plan International Nederland, Save the Children, het Rode Kruis, UNICEF en World Vision) vooral noodhulp. Zo werd er gezorgd voor voedselpakketten en miljoenen liters schoon drinkwater, hygiënekits en een tijdelijk onderkomen voor de mensen die het dak boven hun hoofd verloren waren. Ook werd er geïnvesteerd in medische zorg en voorlichting, waterpunten, latrines en schoolfaciliteiten.

Daarnaast ging er veel hulp naar de getroffen jeugd. Kinderen die hun ouders hebben verloren werden geholpen bij het opsporen van hun familie. Verder konden ze spelen in speciale kindvriendelijke centra en kregen ze hulp met het verwerken van opgelopen trauma’s.

Vertraging

Makkelijk was het helpen echter niet altijd. Over het algemeen heersen er grote tekorten en alle basis-economische processen hebben schade opgelopen. Door de langdurig aanhoudende naschokken en hevige regenval kampte Sulawesi nog geruime tijd met overstromingen en aardverschuivingen. Veel noodhulp liep daarom vertraging op: het was moeilijk om mensen te bereiken, bouwwerkzaamheden moesten worden uitgesteld en de overheid implementeerde soms zware restricties op toegang voor internationale staf.

De komende tijd focust Giro555 op de wederopbouw van het eiland, met zowel tijdelijke als semi-permanente vormen van onderdak. Het belangrijkste doel is om, in samenwerving met de overheid en andere partijen, de lokale gemeenschappen weerbaarder te maken tegen toekomstig natuurgeweld.

Een inhoudelijke en financiële rapportage over de noodhulp op Sulawesi staat voor juni op de rol.

Meer over Noodhulp Giro555

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close