Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

COMM-directeur Tobias Walraven stapt op na onderzoek FTM

24 januari 2019

Directeur Tobias Walraven (54) van het Museum voor Communicatie (nu COMM geheten) in Den Haag heeft ontslag genomen. Dat maakte hij woensdagochtend bekend. Walraven kwam vorige week negatief in het nieuws, omdat hem wanbeleid bij het COMM werd verweten. Volgens onderzoek van Follow the Money zorgde Walraven er mede voor dat de afgelopen jaren veel geld werd verkwist.

Logo van het COMM (Museum voor Communicatie)
Logo van het COMM (Museum voor Communicatie) © COMM

door Redactie Vf

Wanneer Walraven in 2016 de touwtjes bij het Museum voor Communicatie (het voormalige PTT-museum) in handen krijgt, gaat hij direct over tot actie. Een lange renovatie volgt, die uiteindelijk ruim 11 miljoen euro kost. Bij de verbouwing wordt vooral ingezet op een verbetering van de zakelijke mogelijkheden van het gebouw, en met succes. Het museum doet tegenwoordig meer aan als een horeca- en zzp-werkgelegenheid dan een communicatiemuseum. Een enkeling kijkt naar de exposities, maar veel meer mensen komen langs om hun tanden in een broodje te zetten of een brainstormsessie te houden.

Om het nieuwe museum op de kaart te zetten besteedt het verder bijna 9 ton aan marketing en neemt het grote happen uit een door de PTT verzamelde bruidsschat, die in 1998 aan het museum nagelaten was. Tevergeefs, want de 100.000 verwachte bezoekers per jaar kwamen er nooit. In 2018 trokken slechts 23.000 belangstellenden naar het museum. Ondertussen ontwikkelden de zakelijke faciliteiten zich wel ‘exact volgens plan’, aldus Walravens volgens FTM.

Balkenende-norm

Het beleid van directeur Walraven was de laatste jaren op meerdere gebieden niet helemaal waterdicht. Het COMM doet voor bijna 400.000 euro zaken met dochterbedrijven van een organisatie waarvan hij de algemeen directeur is. Ook is er intern kritiek op zijn bezoldiging: hij verdiende, in 2016 en 2017, meer dan de Balkenende-norm, die ook in de museumwereld geldt. Voor het vorig en aankomend jaar zit Walraven’s salaris maar net iets onder de norm. Voor een directeur van een relatief klein museum in zwaar weer wordt hij dus riant beloond, aldus FTM.

Door alle uitgaven is de kas en de bruidsschat zo goed als leeg en is de toekomst van het COMM onzeker. In een laatste poging het museum te redden wilde Walraven het laatste beetje wat over was van de collectie afstoten en volledig inzetten op de horecagelegenheid en vergaderingscentra die nu in het gebouw zitten. Van het PTT-museum is er dan niets meer over. Mogelijk was deze focuswisseling al de hele tijd het onderliggende plan.

Dit stuk is deels ontleend aan een artikel op Follow the Money. Je kunt hier het volledige artikel op FTM – gratis – lezen.

Meer over COMM

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close