Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Misbruikers in de sport binnenkort op één zwarte lijst

14 januari 2019

Sportbonden en vrijwilligersorganisaties willen daders van seksueel misbruik rigoreus van sportclubs gaan weren door een gezamenlijke zwarte lijst op te stellen. Dat schrijft het AD maandagochtend. Met deze maatregel willen de initiatiefnemers voorkomen dat vrijwilligers met een ontuchtgeschiedenis moeiteloos bij andere verenigingen met kinderen kunnen werken.

Logo van NOC*NSF
Logo van NOC*NSF © NOC*NSF / Ronald van Dam Fotografie Deventer

door Redactie Vf

De bestaande lijsten van sportbondenkoepel NOC*NSF en de vrijwilligersorganisaties die zijn aangesloten bij de Vereniging NOV worden in de huidige plannen samengevoegd en uitgebreid. Naast de veroordeelde ontuchtplegers moeten ook intern geschorste of verwijderde vrijwilligers op de zwarte lijst gezet worden. Dit besluit kwam naar aanleiding van een aantal recent naar buiten gekomen misbruikgevallen in de sport. Zo kwam eerder deze maand het verhaal van de 58-jarige Jerry M. uit Rotterdam, die bij meerdere verenigingen zijn pupillen seksueel misbruikte, aan het licht.

Op dit moment laat de registratie van zedendelinquenten in de sport te wensen over. Zowel NOC*NSF als de Vereniging NOV hebben volgens het AD een eigen zwarte lijst. Bij beide partijen is deze alleen zo goed als leeg, omdat alleen de door het Instituut Sportrechtspraak (ISR) tuchtrechtelijk veroordeelde vrijwilligers op die lijsten terecht komen. Zo ver komt het niet vaak: zedenzaken in de sport worden vaak intern afgedaan. Wanneer vrijwilligers intern geschorst of verbannen zijn is hun misbruikgeschiedenis moeilijk te achterhalen voor andere verenigingen, waardoor ze ongestoord kunnen ‘clubhoppen’.

Daar moet verandering in komen, zegt ook woordvoerder Geert Slot van NOC*NSF in het AD.

‘We willen dat iemand die van het verenigingsbestuur een gebiedsverbod krijgt of geschorst is omdat nog een onderzoek loopt, ook op de zwarte lijst komt.’

De organisaties willen in de zomer een vergunning aanvragen voor het nieuwe registratiesysteem. De regelgeving was eerder al rond, maar door de nieuw ingevoerde privacywet moet de procedure opnieuw gestart worden.

Meer over NOC*NSF

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close