Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Voedselbank in 2019 actiever op zoek naar hongerigen

11 januari 2019

Als het aan de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken ligt zijn er in 2019 veel minder mensen die onnodig honger hebben. De voedhulp geeft aan dat het actief op zoek gaat naar mensen die geen beroep doen op de bestaande hulpmiddelen. Lang niet alle mensen die baat hebben bij een voedselpakket vinden op dit moment de weg naar het loket, terwijl een steeds groter gedeelte van het voedsel dat anders verspild wordt bij een Voedselbank terecht komt.

De Voedselbank overhandigt voedsel.
De Voedselbank overhandigt voedsel. © Voedselbank

door Redactie Vf

Voedselbanken die vorig jaar meer directe toenadering tot de hongerigen in de buurt zochten, zagen een grote stijging in het aantal klanten. Nu blijven deze mensen nog te vaak weg: ze weten er niet van, schamen zich voor hun situatie of hebben moeite met lezen.

Zelf winkelen

Eén van de manieren waarop de voedselbanken proberen de drempel te verlagen is door te experimenteren met een supermarktconcept. De klant kan dan, samen met een vrijwilliger, zelf de benodigde producten uit de winkel pakken in plaats van een voorverpakt kratje ophalen. In de 12 gemeenten waar al met een supermarktmodel gewerkt wordt zeggen klanten het enorm te waarderen om zelf te kunnen winkelen. Ook zetten voedselbanken in op een stukje bewustwording naar lokale hulpverlenende instanties: een voedselbank die rondleidingen en presentaties organiseerde zag het klantenaantal daarna met 20 procent stijgen.

Daarnaast zet de Voedselbank in op verbeterde communicatie naar de 2,5 miljoen Nederlandse laaggeletterden, die vaker onder de armoedegrens leven. Met een animatiefilm over het reilen en zeilen van voedselbanken en vernieuwd communicatiemateriaal hoopt de organisatie mensen te bereiken die moeite hebben met lezen.

Verder krijgen klanten in acute nood bij de eerste kennismaking al eten mee naar huis. In de weken daarna wordt dan pas onderzocht of men ook voldoet aan de toelatingsnormen voor structurele voedselhulp.

Toelatingsnorm

Als gevolg van de btw-stijging van 6 naar 9 procent is de toelatingsnorm voor voedselhulp een stukje mee verhoogd. Zowel het basisbedrag en het bedrag per persoon is ten opzichte van 2018 vijf euro hoger. Dat betekent dat mensen na aftrek van vaste lasten (zoals huur, energie en verzekeringen) een hoger bedrag mogen overhouden om in aanmerking komen voor een pakket.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close