Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Survival International: Wereld Natuur Fonds schendt mensenrechten

10 januari 2019

Het Wereld Natuur Fonds (WNF/WWF) ligt onder vuur vanwege haar manier van handelen in Messok Dja, een stuk ongerepte natuur in het Congolese regenwoud. De natuurorganisatie ziet graag dat het stuk land, waar onder andere een aantal bedreigde diersoorten voorkomen, een permanente beschermde status krijgt. Maar het schendt daarbij de mensenrechten van de lokale bevolking, stelt mensenrechtenorganisatie Survival International, waarover Follow the Money (FTM) op 3 januari publiceerde.

door Redactie Vf

De Nederlandse tak van het WWF is een belangrijke financier van het Congolese natuurbeschermingsproject en zou graag een nationaal park op de plek willen realiseren, blijkt uit aldus FTM interne rapporten. Daarvoor moeten de oorspronkelijke bewoners van het regenwoud, de Baka-pygmeeën, het volgens Survival International (SI) ontgelden. De Baka worden aldus SI geregeld met fysiek geweld van hun land verdreven. Daarnaast wordt er regelmatig brand gesticht in hun kampen en wordt hen toegang tot het oerwoud en daarmee voedsel ontzegd. Tegelijkertijd verdwijnt er veel natuur in de omgeving van Messok Dja, mede door ivoorstroperij, houtkap en de plannen voor een ijzermijn. De pogingen van het WWF om Messok Dja te beschermen zijn een reactie op deze natuurbedreigingen. Het terugdringen van stroperij en ontbossing in Afrika is belangrijk om de klimaatdoelen te behalen en de biodiversiteit te behouden. Intussen stelt SI dat de Baka het recht te bepalen wat er met het oerwoud gebeurt, maar dat ze door het WWF structureel worden gepasseerd. Als Messok Dja een nationaal park wordt kan dat leiden tot inperking van hun traditionele jachtmogelijkheden.

Recent heeft het WWF drie lokale ngo’s ingehuurd om te onderzoeken hoe het alsnog de toestemming van de Baka kan verkrijgen en met ze kan samenwerken. Door de eerdere handelswijze van het WWF staan de Baka alleen niet te springen. In een officiële reactie laat het WWF weten volledig gecommitteerd te zijn aan het respecteren en promoten van de rechten van de inheemse bevolking. Het volledige verhaal, inclusief reacties van WNF/WWF is te lezen op de website van Follow The Money.

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close