Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Save the Children Federation stuurde 1 miljoen dollar naar hackers

10 januari 2019

De Amerikaanse tak van de wereldwijd actieve non-profitorganisatie Save the Children is vorig jaar het slachtoffer geweest van een scam waarbij het bijna 1 miljoen dollar aan schade opliep. Dat vertelde de non-profit aan het Amerikaanse dagblad The Boston Globe.

Hacks en digitale diefstal
Hacks en digitale diefstal © JARIRIYAWAT/Shutterstock.com

door Redactie Vf

De fraudeurs kregen toegang tot de Save the Children Federation door een e-mailaccount te hacken. Vanuit dat account konden ze, mede door het rondsturen van valse facturen, een groot bedrag doorsluizen naar een frauduleuze entiteit in Japan. De transacties waren vermomd als betalingen voor zonnepanelen om te installeren op gezondheidscentra in Pakistan. Dat was in eerste instantie niet verdacht, aangezien de Save the Children Federation al tientallen jaren een basis in Pakistan heeft. Tegen de tijd dat de fraude ontdekt werd was het al te laat: de transacties konden niet meer tegengehouden worden.

In de maanden na de aanval heeft de kinderrechtenorganisatie een groot deel van de verliezen kunnen herstellen via een aantal verzekeringsclaims. ‘Om er zeker van te zijn dat dit niet nog eens kan gebeuren hebben we onze veiligheidsmaatregelen aangescherpt’, aldus Stacy Brandom, financieel directeur van Save the Children, tegenover de Boston Globe. ‘Gelukkig voor ons waren we verzekerd en hebben we uiteindelijk het grootste deel van de fondsen kunnen vergoeden’. Het verlies voor de non-profit is ondertussen teruggebracht tot 112.000 dollar.

Het was niet de eerste keer dat Save the Children slachtoffer werd van cybercriminaliteit. Bij een eerdere aanval maakte de non-profit per ongeluk 9.210 dollar over naar hackers. Ook dat bedrag werd teruggewonnen via verzekeringsclaims, schrijft de Globe.

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close