Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Bruinisse Vastgoed met € 13,8 miljoen op nummer 1 in crowdfunding Top 100

21 december 2018

Vandaag is de Nederlandse Crowdfunding Top 100 gepubliceerd, met de succesvolste crowdfundingprojecten van 2018. Op nummer 1 staat Bruinisse Vastgoed, dat via ZIB Crowdfunding € 13,8 miljoen heeft opgehaald. De projecten in de Top 100 hebben dit jaar ruim € 111 miljoen opgehaald. Dat is een stijging van 82 procent ten opzichte van 2017, toen crowdfundingprojecten samen goed waren voor ruim € 61 miljoen.

Infographic crowdfunding top 100 in 2018
Infographic crowdfunding top 100 in 2018

door Redactie Vf

Het is de vierde keer dat de Crowdfunding Top 100 is gepubliceerd. Vorig jaar won de elektrische scooter van Bolt Mobility, die via Seedrs € 3,2 miljoen wist te funden. In 2016 won het opblaasbare luchtbed Kaisr via Indiegogo (€ 3,9 miljoen).

Energie, vastgoed en innovatie

Opvallend aan de lijst is de stijging van het aantal crowdfundingprojecten dat gericht is op financiering van duurzame energie en vastgoed. 'Dit verklaart ook direct de forse toename van het totaal opgehaalde bedrag in de Top 100', aldus Bart Ruitenbeek van Fundwijzer. 'Dit type projecten heeft doorgaans namelijk een grotere omvang dan de projecten die voorgaande jaren in de Top 100 te vinden waren.'

Mark Lipsius van DB&P stelt iedere week de Crowdfunding Top 40 samen: 'Naast vastgoed en duurzaamheid speelt ook innovatie een prominente rol in het huidige crowdfundinglandschap. Neem bijvoorbeeld projecten als de smartphoneproducent Fairphone en modemerk Labfresh, deze producten zijn niet alleen duurzaam maar ook ontzettend innovatief!'

Enkele feiten

De meest voorkomende platforms in de Top 100 zijn Collin Crowdfund (28 projecten) en DuurzaamInvesteren (23 projecten) De projecten van Collin Crowdfund in de Top 100 zijn samen goed voor ruim € 20 miljoen, terwijl de projecten van DuurzaamInvesteren samen goed zijn voor € 36,8 miljoen. Er staan in totaal 17 verschillende platforms in de Top 100. Er zijn 25 projecten die meer dan € 1 miljoen hebben opgehaald tegenover 14 projecten in 2017. In 89 gevallen is er sprake van crowdfunding op basis van een lening. Evenals vorig jaar komen we, door hun in verhouding geringe omvang, crowdfundingactiviteiten van goede doelen in de overzichten niet snel tegen.

De opzet

Per project wordt op www.debreed.nl/crowdfunding-top-100 het crowdfunding platform, het doelbedrag en het totaal opgehaalde bedrag gepubliceerd. De cijfers van de Crowdfunding Top 100 zijn gebaseerd op data van Fundwijzer tot en met donderdag 20 december 2018 08:00 uur. Alle projecten die minimaal hun doelbedrag in 2018 hebben behaald worden meegenomen. Er is gebruik gemaakt van de actuele wisselkoers.

De Crowdfunding Top 100 is een initiatief van De Breed & Partners (DB&P) en wordt samengesteld met data van Fundwijzer. DB&P (www.debreed.nl/crowdfunding-top-100) ondersteunt innovatieve bedrijven in Nederland bij het vinden van de benodigde financiële middelen voor onderzoek en ontwikkeling.

Fundwijzer (www.fundwijzer.nl) biedt een overzicht van alternatieve financieringsmogelijkheden, zoals crowdfunding platforms, factoring, kredietunies en participatiemaatschappijen. De site heeft ook een real-time overzicht van alle openstaande projecten op de Nederlandse crowdfunding platforms.

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close