Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

CBF en Goede Doelen Nederland komen met Erkenningspaspoort

14 december 2018

Erkende goede doelen publiceren vanaf 1 maart 2019 elk hun CBF-Erkenningspaspoort, met een aantal kerngegevens waarmee de donateurs en andere belangstellenden snel inzicht kunnen krijgen in missie, activiteiten, inkomsten en bestedingen.

Erkenningspaspoort CBF.JPG
Erkenningspaspoort CBF.JPG

door Redactie Vf

Het publiceren van zo'n paspoort is vanaf die datum verplicht voor alle CBF-erkende goede doelen. Het Erkenningspaspoort is een initiatief van het CBF en ontwikkeld in nauwe samenwerking met Goede Doelen Nederland. Ook Nederland Filantropieland staat erachter.

De financiële kerngegevens van het modelpaspoort zijn vastgesteld door de Commissie Normstelling en sluiten aan op de gewijzigde accountantsrichtlijn voor de Jaarverslaggeving (RJ650). Het gaat om inkomsten, bestedingen, doelbesteding en reserves van de organisaties. De bedoeling is om daarmee inzicht te geven in de herkomst van de inkomsten, de diverse bestedingen aan het maatschappelijke doel, de verschillende reserves en fondsen. Het moet in één oogopslag duidelijk zijn hoe de wervingskosten, kosten organisatie (beheer & administratie) en doelbesteding zich tot elkaar verhouden. De data in het paspoort zijn gevalideerd door het CBF, de onafhankelijke toezichthouder op goede doelen.

Desgevraagd vat Roline de Wilde, bestuurder van het CBF, tegen Vakblad Fondsenwerving de boodschap aan het publiek als volgt samen:

'Geef met je hart, maar gebruik ook je hoofd als je geeft. Om dit voor iedereen toegankelijker te maken, hebben we het CBF-Erkenningspaspoort ontwikkeld, in samenwerking met Goede Doelen Nederland. In dit paspoort, dat per 1 maart 2019 in de normen van de Erkenningsregeling zal zijn opgenomen, staan de belangrijkste basisgegevens van alle 570 CBF-erkende Goede Doelen. Het geeft transparantie in een oogopslag. Ik ben blij dat ik de publicatie van dit paspoort nog kan meemaken voor mijn vertrek'.

Roline vertrekt met ingang van 1 maart van het CBF naar de Kindertelefoon.

Bron: CBF

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close