Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Nederland heeft ruim 1 miljoen euro gestort op Giro555

4 oktober 2018

Binnen 24 uur na de start van de Nationale Actie voor de slachtoffers van de aardbevingen en tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi is ruim 1 miljoen gestort op Giro555.

Het rampgebied
Het rampgebied © Giro555

door Redactie Vf

Binnen 24 uur na de start van de Nationale Actie voor de slachtoffers van de aardbevingen en tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi is ruim 1 miljoen gestort op Giro555. Actievoorzitter van de samenwerkende hulporganisaties, Marinus Verweij, is geroerd door het grote medeleven van de Nederlanders: “Het is bijzonder om te zien dat zoveel mensen meeleven met de slachtoffers. Ik roep Nederland op om hun bijdrage te leveren aan Giro555 om de slachtoffers van deze afschuwelijke ramp de levensreddende hulp te kunnen geven die ze nodig hebben.”

Hulpverleners worstelen zich door het puin

Hulpverleners bereiken steeds meer gebieden die tot nu toe ontoegankelijk waren geworden door de ramp, zoals het plaatsje Petobo op de grens tussen Palu en Sigi. Van het dorpje, waar 500 mensen woonden, is niets meer over. Er zijn tot nu toe 14 lichamen geborgen en de zoektocht gaat vandaag verder. Volgens Giro555 woordvoerder ter plaatsen, Iris van Deinse, worstelen de hulpverleners zich door het puin heen om nieuwe gebieden te bereiken. “Ze treffen overal leed en verwoesting aan en helpen zo goed als ze kunnen. De overlevenden van deze ramp hebben hun geliefden, huizen en inkomsten verloren. We moeten ervoor zorgen dat ze niet ook hun hoop verliezen”, aldus van Deinse.

Hulpverlening komt op gang

De hulporganisaties doen er alles aan om zo snel mogelijk medische hulp, schoon water en andere hulpgoederen naar de zwaarst getroffen gebieden te brengen. Er zijn veldhospitalen opgezet in Palu, Donggala en Sigi. Doktoren behandelen vooralsnog voornamelijk vrouwen en kinderen met open wonden, gebroken botten en kneuzingen. Ze zien een stijging in het aantal gevallen van diarree, maagproblemen en griep doordat mensen op straat slapen en ze gebrek hebben aan schoon drinkwater.

Acties andere landen

Ook in andere landen zijn er inmiddels nationale acties afgekondigd. Naast Nederland zijn ook Duitsland, België, Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Japan en Spanje. Voor de Spanjaarden is het de allereerste nationale actie ooit.

Nederland komt in actie

Bij Giro555 werden al diverse acties aangemeld. Zo organiseert een studentenvereniging in Wageningen de komende dagen een Indonesisch benefietdiner met studenten. Lucas Mence: “We hebben ook als studentenvereniging een historische band met Indonesië. We zetten ons daarom graag in voor de slachtoffers daar en hebben besloten om de opbrengst van alle drankjes, loempias en andere lekkernijen naar 555 te storten’.

Bron: Samenwerkende Hulporganisaties

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close