Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Friezen geven weer het gulst tijdens Oranje Fonds Collecte

2 juli 2018

De landelijke collecte van het Oranje Fonds heeft dit jaar 558.390,95 euro opgebracht. Friesland mag zichzelf voor het tweede jaar op rij de meest vrijgevige provincie noemen.

Collectant voor het Oranje Fonds
Collectant voor het Oranje Fonds © © Oranje Fonds – Stefan van der Kamp

door Redactie Vf

De landelijke collecte van het Oranje Fonds heeft dit jaar 558.390,95 euro opgebracht. 953 organisaties hebben deelgenomen aan de collecteweek die van 22 t/m 26 mei gehouden werd. Friesland mag zichzelf voor het tweede jaar op rij de meest vrijgevige provincie noemen. Per bereikte voordeur gaven de Friezen het meest aan de collectant: gemiddeld 0,27 euro. In totaal werd in Friesland 35.700,51 euro opgehaald. 

Ook de Overijsselaren en Zeeuwen hebben gul gegeven. In die provincies werd respectievelijk gemiddeld 0,24 euro en 0,23 euro per bereikte voordeur opgehaald. Dat zet Zeeland dit jaar op de derde plaats, terwijl de Zeeuwen zich in 2017 nog het meest vrijgevig mochten noemen.

Hoewel in Zuid-Holland in totaal het meeste geld werd opgehaald (110.195,68 euro), scoort de provincie net als vorig jaar het laagst als we kijken naar relatieve cijfers. Er werd gemiddeld per bereikte voordeur wel meer opgehaald dan in 2017: 0,17 euro in plaats van 0,14 euro. De collectanten leverden het opgehaalde collectegeld in bij een RegioBank in de buurt. Zij zorgden vervolgens voor een vlotte en veilige afdracht van het geld.

Koggenland

Het Noord-Hollandse Koggenland is dit jaar de meest vrijgevige gemeente. Daar gooiden mensen per bereikte voordeur het meest in de collectebus: 1,64 euro. Dat is fors meer dan in de gemeenten die op een gezamenlijke tweede plek staan. In het Overijsselse Olst-Wijhe en het Gelderse Wijchen gaven mensen gemiddeld 1,09 euro aan de collectant.

Samen veel bereiken

Peter Douwes, directeur Oranje Fonds: “De duizenden collectanten laten zien dat je samen heel veel kunt bereiken. Dankzij hun inzet kunnen we tal van projecten steunen. En zo worden mensen uit de eenzaamheid of uit de armoede gehaald, voelen nieuwe Nederlanders zich welkom, en kunnen mensen met een beperking gewoon meedoen in de samenleving. Ik ben alle deelnemers aan de collecte ongelooflijk dankbaar.”

Collecte

Het was de vierde keer dat het Oranje Fonds deze landelijke collecteweek organiseerde. Deelnemende stichtingen en verenigingen ontvangen de helft van hun opbrengst en besteden dit aan hun doelstelling.

Het Oranje Fonds besteedt de andere helft aan sociale organisaties in de provincie waar is gecollecteerd. Alle kosten van de collecte (organisatie, materiaal) zijn voor rekening van het Oranje Fonds.

RegioBank neemt de kosten voor het geldtransport op zich. Hierdoor wordt elke euro uit de collectebussen besteed aan sociale initiatieven. Dat maakt de Oranje Fonds Collecte uniek.

Bron: Oranje Fonds

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close