Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Nationale Postcode Loterij: 357 miljoen naar goede doelen

27 februari 2018

Goede doelen gericht op hulp aan vrouwen en meisjes kregen extra aandacht op de jaarlijkse bijeenkomst waar de Postcode Loterij de opbrengsten uit de lotverkoop verdeelt. Zo ontvangt Rutgers een donatie van 11,9 miljoen euro uit het Droomfonds. Rutgers gaat met de schenking veilige abortusmiddelen wereldwijd beschikbaar maken en vrouwen in Ethiopië en Kenia voorlichten over voorbehoedsmiddelen en veilige abortus.

Leonardo DiCaprio spreekt op het Postcode Loterij Goed Geld Gala namens zijn Leonardo DiCaprio Foundation
Leonardo DiCaprio spreekt op het Postcode Loterij Goed Geld Gala namens zijn Leonardo DiCaprio Foundation © Roy Beusker Fotografie

door Redactie Vf

Goede doelen gericht op hulp aan vrouwen en meisjes kregen extra aandacht op de jaarlijkse bijeenkomst waar de Postcode Loterij de opbrengsten uit de lotverkoop verdeelt. Zo ontvangt Rutgers een donatie van 11,9 miljoen euro uit het Droomfonds. Rutgers gaat met de schenking veilige abortusmiddelen wereldwijd beschikbaar maken en vrouwen in Ethiopië en Kenia voorlichten over voorbehoedsmiddelen en veilige abortus.

Ton Coenen, directeur Rutgers:

“Het is bijzonder en stoer dat de loterij haar nek voor toegang tot veilige abortus uitsteekt. Niet veel financiers durven geld te geven voor dit belangrijke onderwerp. Met deze donatie zorgen we ervoor dat 8.000 minder vrouwen aan de complicaties van een onveilige abortus sterven. Jaarlijks hebben circa 5 miljoen vrouwen te maken met ernstige gevolgen zoals onvruchtbaarheid en chronische infecties en tienduizenden vrouwen overlijden aan de complicaties van een onveilige abortus. De komende vier jaar worden door het project 160.000 ongewenste zwangerschappen en 2,6 miljoen onveilige abortussen voorkomen. Dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij.”

Ton Coenen, directeur Rutgers, ontvangt een cheque uit handen van Postcode Loterij directeur Sigrid van Aken en ambassadeur Caroline Tensen / foto credits: Roy Beusker Fotografie

Schenkingen voor vrouwen en meisjes

Naast Rutgers kunnen nog veel meer goede doelen die zich richten op vrouwen en meisjes rekenen op een schenking. Een greep uit de donaties die de loterij donderdagavond bekendmaakte:

Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel: hulp voor kwetsbare vrouwen en meisjes in Nederland

Elk jaar zijn 119.000 kinderen in ons land slachtoffer van verwaarlozing of geweld. Als kinderen in hun jeugd geweld meemaken, werkt dit vaak door in hun verdere leven, waardoor ze op latere leeftijd vaker in kwetsbare situaties terecht komen en dit patroon zich in volgende generaties herhaalt. Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) helpt vrouwen en kinderen die slachtoffer zijn van verwaarlozing, geweld, misbruik en uitbuiting. Dankzij een bijdrage van 1 miljoen euro van de Postcode Loterij kan CKM, na Leeuwarden, nu een tweede locatie openen in Rotterdam.

Girls Not Brides: tegengaan van kindhuwelijken

Jaarlijks trouwen wereldwijd 15 miljoen meisjes tegen hun zin, voor ze 18 worden. Veel kindbruiden zijn slachtoffer van huiselijk geweld en lopen ernstige gezondheidsrisico’s. De afgelopen jaren zijn door lokale organisaties veel succesvolle projecten ontwikkeld voor het tegengaan van kindhuwelijken. Er is echter te weinig geld beschikbaar om deze vaak kleine, lokale initiatieven te ondersteunen en uit te breiden. Girls Not Brides zet daarom een onafhankelijk fonds op dat juist dit soort initiatieven steunt. Zij ontvangt hiervoor van de Postcode Loterij 2 miljoen euro extra.

Dr. Denis Mukwege Foundation: ondersteuning beweging van slachtoffers van seksueel geweld

Conflict-gerelateerd seksueel geweld, zoals verkrachting, is een internationale misdaad. Slachtoffers hebben vaak tot lang na het conflict last van fysieke en psychische problemen. De Dr. Denis Mukwege Foundation gaat een wereldwijde beweging van slachtoffers van seksueel geweld oprichten. Het uitwisselen van ervaringen helpt hen de traumatische ervaringen te verwerken. Ook worden slachtoffers aangemoedigd hun verhalen op te schrijven zodat die als getuigenis vastgelegd kunnen worden. De Postcode Loterij steunt dit initiatief met 965.000 euro.

Recordbedrag voor goede doelen

Dankzij de 2,9 miljoen deelnemers groeide de opbrengst van de Postcode Loterij het afgelopen jaar naar ruim 715 miljoen euro. Omdat de loterij de helft van de opbrengsten schenkt aan goede doelen, groeide ook deze bijdrage, met bijna 16 miljoen euro. De ruim 357 miljoen euro die de Postcode Loterij dit jaar doneert aan goede doelen op het gebied van mens en natuur, is verdeeld over 112 organisaties. In totaal heeft de loterij sinds 1989 ruim 5,4 miljard euro geschonken aan goede doelen.

Een overzicht van alle schenkingen is terug te vinden op de website van de Postcode Loterij.

Bron: Goede Doelen Loterijen

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close