Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Hongarije legt NGO's aan banden

14 juni 2017

Hongarije heeft wetgeving goedgekeurd die NGO's met buitenlandse inkomsten van meer den € 24.000 per jaar dwingt zich te registreren.

Het Hongaarse parlement in Budapest
Het Hongaarse parlement in Budapest

door Redactie Vf

Hongarije heeft wetgeving goedgekeurd die NGO's met buitenlandse inkomsten van meer den € 24.000 per jaar dwingt zich te registreren. Daarnaast moeten zij al hun donateurs opbenbaar maken, en dienen ze bij al hun publicaties te vermelden dat de organisatie met buitenlands geld is gefinancieerd. 

De Hongaarse overheid legt deze nieuwe maatregel uit als een poging witwaspraktijken en internationaal terrorisme aan te pakken. Echter deze nieuwe regels worden voornamelijk gezien als een manier om Miljardair George Soros tegen te werken. Soros doneert al jaren geld om een liberale open samenleving te promoten, en heeft o.a. de Central European University gefinancieerd. 

This bill has nothing to do with transparency and everything to do with obstructing and discrediting critical civil society voices

John Dalhuisen, Amnesty International

De nieuwe wet is waarschijnlijk een overtreding van EU regels die vrij verkeer van o.a. kapitaal garanderen. Daarnaast is de wet alleen van toepassing voor bepaalde type NGOs en kan daardoor dus ook een overtreding van EU anti-disciminatiewetgeving zijn. Organisaties die zich niet aan de nieuwe wetgeving houden kunnen in het ergste geval hun rechten om in Hongarije actief te mogen zijn verliezen.

Bron: Amnesty International

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close