Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen

Koninklijke Nederlandse Munt slaat Rode Kruis Vijfje

11 juni 2017

Op 10 juni vond bij de Koninklijke Nederlandse Munt de ceremoniële Eerste Slag van het Rode Kruis Vijfje plaats, ter ere van het 150-jarig jubileum van het Nederlandse Rode Kruis. Deze herdenkingsmunt is ter gelegenheid van het 150-jarig jubileum van het Nederlandse Rode Kruis ontworpen.

Rode Kruis Vijfje
Rode Kruis Vijfje © Geert de Jong, CheeseWorks.nl

door Redactie Vf

Op 10 juni vond bij de Koninklijke Nederlandse Munt de ceremoniële Eerste Slag van het Rode Kruis Vijfje plaats, ter ere van het 150-jarig jubileum van het Nederlandse Rode Kruis. Deze herdenkingsmunt is ter gelegenheid van het 150-jarig jubileum van het Nederlandse Rode Kruis ontworpen. De ceremoniële Eerste Slag werd verricht door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden, erevoorzitter van het Nederlandse Rode Kruis.

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden

Het Rode Kruis Vijfje – ontworpen door de Nederlandse designer en grafisch artiest Rogier Arents – heeft geen kop- of muntzijde en weerspiegelt hiermee het mondiale en onpartijdige karakter van het Rode Kruis. Beide zijden van de munt zijn identiek en tonen een gekantelde globe met een sluitend patroon van kruizen als symbool voor de eenheid van het Rode Kruis en de verenigingen wereldwijd. Het uitgelichte kruis staat voor het Nederlandse Rode Kruis dat dit jaar zijn jubileum viert. De munt toont tevens het profiel van Koning Willem-Alexander tot aan de borst; een link naar koning Willem III die in 1867 de start van het Nederlandse Rode Kruis mogelijk maakte.

Eerste munt met twee identieke zijden

Ted Peters, algemeen directeur bij de Koninklijke Nederlandse Munt: “Het Rode Kruis helpt al honderdvijftig jaar lang mensen in nood. Deze gelegenheid vraagt om een unieke herdenkingsmunt en dat is het zeker geworden. Een Nederlandse herdenkingsmunt met twee identieke zijden hebben we nog niet eerder gemaakt. De Zilveren editie vind ik persoonlijk extra bijzonder: in kleur hebben we daar één van de kruizen in rood uitgelicht om het jubilerende Nederlandse Rode Kruis extra uit te lichten.”

Vincent van Stijn, penningmeester van het Rode Kruis: “Het is een prachtig ontwerp geworden, waarvan ik het zo bijzonder vind dat de kop- en de muntkant precies hetzelfde zijn. Daarmee zijn de grondbeginselen neutraliteit en onpartijdigheid van het Rode Kruis prachtig gesymboliseerd. Tegelijkertijd zal ik geen enkele neutrale scheidsrechter adviseren om met deze munt te gaan tossen wie er mag beginnen…”

Beschikbaarheid Rode Kruis Vijfje
De unieke herdenkingsmunt is vanaf vandaag verkrijgbaar en heeft een waarde van vijf euro. Het Rode Kruis Vijfje is alleen in Nederland een wettig betaalmiddel en is verkrijgbaar via www.knm.nl en in de deelnemende PostNL Postkantoren, Primera en Goudwisselkantoren.

Bron: Het Nederlandse Rode Kruis

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close