Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Oordeel rechter: goede doelen mogen geld erfenis houden

6 april 2017

De erfenis van miljonair Arend Broekhuis hoeft niet teurg naar de familie. De Zonnebloem en het Leger des Heils  - die allebei 12,2 miljoen euro kregen - mogen het geld houden, zo oordeelde de rechter tegen de wens van de weduwe en stiefdochters van Broekhuis in.​

 

door Redactie Vf

De erfenis van miljonair Arend Broekhuis hoeft niet teurg naar de familie. De Zonnebloem en het Leger des Heils  - die allebei 12,2 miljoen euro kregen - mogen het geld houden, zo oordeelde de rechter tegen de wens van de weduwe en stiefdochters van Broekhuis.​

Toen Broekhuis in 2013 op 82-jarige leeftijd overleed, kwamen zijn weduwe en stiefdochters voor een flinke verassing te staan.  Zijn vouw en stiefkinderen kregen welliswaar het vruchtgebruik van een villa en een aantal legaten toebedeeld, maar - zo bleek - Broekhuis had een jaar voor zijn dood belsoten ruim 24 miljoen na te laten aan twee goede doelen: De Zonnebloem en het Leger des Heils.

Reden voor de familie om een rechtszaak aan te spannen en de goede doelen als 'graaiers' weg te zetten. Broekhuis zou op zijn leeftijd tekenen hebben vertoond niet langer wilsbekwaam  te zijn. Een gegeven waar de goede doelen misbruik van zouden hebben gemaakt.

 De goede doelen stelden zich op het standpunt dat dit niet het geval was geweest en dat zij de laatste wens van Broekhuis zouden respecteren. Jan-WIllem Heijkoop van De Zonnebloem tegenover BN de Stem: ,,Meneer Broekhuis mocht erop rekenen dat wij zijn wens zouden uitvoeren. Wij kunnen een nalatenschap geen andere bestemming geven. Wanneer je dat zou doet, vertrouwt niemand je meer en gaat dat ten koste van het goede doel."  .

De rechter stelde de goede doelen in het gelijk. Ook op baiss van getuigenverklaringen werd vastgesteld dat Broekhuis geestelijk niets mankeerde. Ook stelden enkele getuigen dat Broekhuis voor zijn dood al enige tijd in onmin leefde met de weduwe met wie hij 55 jaar was getrouwd. De familie van broekhuis kan nog hoger beroep aantekenen tegen het vonnis.

Bron: BN de Stem

Advertentie

Procurios /Fundraising CRM voor goede doelen
Close