Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje

Klantgegevens Goede Doelen Loterijen tijdelijk zichtbaar voor hacker

3 april 2017

Door in te breken in het klantenbestand van de Nationale Goede Doelen Loterij heeft een hacker de persoonsgegevens van meer dan 450.000 deelnemers kunnen inzien.

door Redactie Vf

Door in te breken in het klantenbestand van de Nationale Goede Doelen Loterij heeft een hacker de persoonsgegevens van meer dan 450.000 deelnemers kunnen inzien. De loterij maakt daarvoor excuses in een advertentie die vandaag in de ochtendbladen is geplaatst. RTL Nieuws maakte het nieuws vanochtend bekend.

Het gaat om naam, adres en mogelijk telefoonnummer, mailadres en geboortedatum. In 900 gevallen gaat het ook om het rekeningnummer. De hacker - die in de advertentie 'een ons onbekende computerspecialist' wordt genoemd - heeft de bij de Nationale Goede Doelen Loterij aangesloten loterijen zelf op het lek in hun systeem gewezen.

De hacker kon klantgegevens van de BankGiro Loterij, de Nationale Postcode Loterij en de Vriendenloteri inzien. Het gaat echter niet om het klantenbestand van de loterijen zelf, maar om een datalek bij een van de leveranciers, Open Offerte. Dat bedrijf bezorgt namens de loterijen brieven en prijzen. 

De dienstverlening door de leverancier werd direct opgeschort en het computersysteem werd buiten werking gesteld. Het voorval werd doorgegeven aan de Autoriteit Persoonsgegeven.

Er is 'geen indicatie' dat gegevens van deelnemers openbaar zijn gemaakt. De loterijen hebben de betreffende deelnemers een mail gestuurd om hen op de hoogte te stellen.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Close