Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

181 miljoen euro voor She Decides

6 maart 2017

Op de She Decides-conferentie in Brussel werd afgelopen week 181 miljoen euro toegezegd voor geboorte- en gezinsplanning voor vrouwen in ontwikkelingslanden  De financiële steun moet het gat dichten dat is ontstaan door het wegvallen van 550 miljoen euro aan Amerikaanse steun.

door Redactie Vf

Op de She Decides-conferentie in Brussel werd afgelopen week 181 miljoen euro toegezegd voor geboorte- en gezinsplanning voor vrouwen in ontwikkelingslanden  De financiële steun moet het gat dichten dat is ontstaan door het wegvallen van 550 miljoen euro aan Amerikaanse steun.
 
Het intrekken van de Amerikaanse steun is een gevolg van het beleid van Donald Trump. Er gaat geen overheidssteun meer naar organisaties die abortus bespreekbaar maken of aanbieden.

De maatregel van Trump staat niet op zichzelf. Ook eerdere Republikeinse presidenten trokken hun steun aan vrouwenorganisaties in arme landen in waardoor vrouwen verstoken bleven van toegang tot geboorte en gezinsplanning.  

Felle reactie

Niet eerder reageerde de internationale gemeenschap zo daadkrachtig. Lilianne Ploumen, minister voor Ontwikkelingssamenwerking, reageerde bijna direct met het initiatief “She Decides”.

Naar nu blijkt kan het initiatief op brede internationale steun rekenen. Ruim vijftig landen waren afgelopen week aanwezig bij de conferentie, die België samen met Nederland, Denemarken en Zweden had georganiseerd. Naast ministers waren ook veel vertegenwoordigers van internationale organisaties en ngo's aanwezig.

Canada, Finland en Zweden tekenden voor 20 miljoen euro en België, Nederland, Denemarken en Noorwegen 10 miljoen. Andere landen gaven politieke steun. De Bill Gates Foundation zegde 20 miljoen dollar toe. Een anonieme donor was met 50 miljoen dollar goed voor het hoogste bedrag.

Doorslaand succes

Een doorslaand succes", aldus Ploumen. "Een signaal aan de wereld dat vrouwen en meisjes het recht hebben om zelf te beslissen of ze zwanger willen worden, van wie, en hoeveel kinderen ze willen hebben. Een hele mooie dag die ook heel veel hoop geeft, want de energie en het optimisme hier in de zaal was heel bijzonder. Geweldig dat nu zo veel mensen pal staan voor vrouwenrechten. Nu al 181 miljoen bij elkaar gebracht en we zijn pas net begonnen."

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close