Lid worden van Vf? Meld je nu aan

LID WORDEN

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Mogelijk miljarden aan donaties overgemaakt naar verkeerde goede doelen via Paypal

2 maart 2017

Internetbetaaldienst PayPal heeft mogelijk miljarden dollars aan donaties aan andere goede doelen overgemaakt dan het door de donateurs gekozen goede doel.

door Redactie Vf

Internetbetaaldienst PayPal heeft mogelijk miljarden dollars aan donaties aan andere goede doelen overgemaakt dan het door de donateurs gekozen goede doel. Een rechtszaak van een Amerikaanse gebruiker van Paypal heeft dit aan het licht gebracht.

Paypal heeft een gebruikersdienst waarmee klanten geld kunnen doneren aan goede doelen, het Charitable Giving Fund (CGF), maar de donaties bereiken niet altijd hun bestemming.

PayPal stelt op zijn website dat er via het CGF geld overgemaakt kan worden naar meer dan een miljoen charitatieve instellingen. Maar omdat niet al die instellingen zich hebben ingeschreven bij het Giving Fund-platform van de betaaldienst komt het geld niet altijd aan.  

PayPal houdt de donaties aan niet-geregistreerde goede doelen vervolgens zes maanden vast en maakt ze dan over naar andere – door Paypal geselecteerde -  goede doelen. Dat krijgen de donateurs en de door de donateur beoogde goede doelen niet te horen.

Rechtszaak

Terry Kass, een Amerikaanse donateur, kwam achter de werkwijze van Paypal nadat hij dertien donaties deed aan lokale en nationale goede doelen. Hij hoorde van een medewerker van een van de instellingen dat die de donatie nooit had ontvangen.

Kass spande een rechtszaak aan  tegen Paypal. Hij vindt dat donateurs vooraf geïnformeerd moeten worden door Paypal. Ook vindt hij dat niet-geregistreerde goede doelen een bericht moeten ontvangen dat er geld voor ze binnenkomt.

7,3 miljard

PayPal heeft wereldwijd 200 miljoen gebruikers. In december schonken 8 miljoen klanten uit 181 landen bijna een miljard dollar aan ruim 282 duizend goede doelen. Via Giving Fund haalde PayPal vorig jaar 7,3 miljard dollar (6,8 miljard euro) op voor liefdadigheid.

Bron: Bloomberg

Advertentie

MIC: Fondsenwerving met het bereik van social media en het gemak van een betaalverzoekje
Close